onsdag 19 november 2014

Dags att riva det politiskt uppbyggda samhället och bygga nytt?

De kommande dagarna kommer knappast att ge mig tid att skriva, därför beslöt jag mig för att skriva ner det som fanns i huvudet när det finns kvar. Jag kan höra frugan skratta åt någonting på teve, jag orkar inte ens titta på den. Skrattet kan knappast ha varit av skadeglädje över snöstormen som härjar i Amerika, vi vet hur det är när det kommer metervis med snö. 

Vad som orsakar att vi tvingas utstå omsvängningar i vädret kan bero på många orsaker. Hörde någon säga att atomsprängningar lite här och var fått jorden ur balans. En del skyller på all olja som pumpats upp och gjort vårt jordklot ihåligt. För inte kan det väl vara den globala uppvärmningen som är orsaken ...? Det finns säkert de som hävdar det, men får svårt att bli trodd.

Nåja, över till annat. Från nästan ingenstans till att sätta skräck i de gamla partierna, är väl hur SD:s framgång i vår kommun måste ses. När storstadspolitiker föraktfullt fnyser att folk på landet inte har bättre förstånd, visar det bara hur dumma de själva är. Och de vet definitivt inte, hur det ser ut ute i landet. Att SD skulle få många röster i vår kommun, stod klart redan i början av året, men de gamla partierna lyssnade inte på varningarna.

På ledarsidan i Gefle Dagblad, kunde man för ett tag sedan läsa en sorts analys om, varför allt gått snett, när det gäller att underminera Sverigedemokraternas fortsatta framgång. Efter att ha läst igenom artikeln fanns där ingen lösning, däremot en inbäddad svidande kritik mot de gamla etablerade partierna.

Efter att tidigare stämt in i kören av de som utnämnt alla SD anhängare som rasister, var tongången mer dämpad hos ledarskribenten. Han till och med antydde att de som röstar på SD, kanske inte är rasister trots allt. Kanske bara förbannade därför att invandring och flyktingfrågor tabubelagts i riksdagen. Naturligtvis måste två lag som ska mötas spela på samma plan, inte på en varsin.

Anfall är bästa försvar har man hört sägas många gånger, men det bäddar också för att försvaret kan läcka som ett såll och det blir baklängesmål. Det är väl så det gångna valet kan ses, det presenterades inget hållbart försvar alls för invandrings- och flyktingmottagningen av de etablerade partierna. Istället uppmanades invånarna av dåvarande statsministern, att öppna sina hjärtan. De flesta uppfattade det som att plånböckerna skulle öppnas.

Vår nya regering har säkert fått en uppfattning om hur mycket det kostar, för nu ska vissa bistånd skäras ner. Naturligtvis borde de haft en aning om hur mycket flyktingströmmen och invandringen kostar, men det är inte säkert. För att hålla skenet uppe har det fifflats en hel del med bokföringen för att få det att gå ihop. Det var tydligen Borg duktig på.

Nog om det och över till att de gamla etablerade partierna, kört fast i att försvara någonting, som de i själva verket inte insett konsekvenserna av. Oavsett vad som händer är det den svenska modellen som ska försvaras. Med de öppna gränser vi nu har och EU som sätter spelreglerna, hur ska denna modell kunna fungera och leva vidare?

För gemene man är det svårt att förstå vad den svenska modellen egentligen står för. Politikerna pratar om den, men hur fungerar den? Många upplever att den svenska modellen krånglar till det för inte minst de små företagen, som drunknar i regler ingen blir klok på. Om den dessutom försvarar att det är helt okej, att ta pengar från trygghetsförsäkringar som staten inte har någonting med att göra, ska den skrotas omedelbart.

Politik går ut på att de etablerade partiernas företrädare försvarar sin ideologi, vilket fått till följd att folk numer misstror allt de säger. För många är det oklart om SD har någon ideologi, annat än att vårt land tar emot alldeles för många flyktingar och invandrare. Men att det är ett budskap som tilltalar många har man förstått. Det har kommit och kommer fler än vad vad både Migrationsverket och landets kommuner kan hantera och då blir det trubbel. Läste förresten att en anställd ville döpa om Migrationsverket till Migränverket.

Nåja, om något parti verkligen hade en patentmedicin för at få landet att blomstra och invånarna att må bra, skulle det partiet få ensam majoritet. Detta tvistande om vem som är bäst, har fått folk att fundera över varför vissa partier är okej, men inte andra. Följden har blivit att folket bestämt sig för att visa vad de tycker är okej eller inte. Allt fler tycker att de gamla partierna inte är okej.

Varför vet jag inte, men allt tjafs om vilket parti som är bäst, får mig att tänka på två personer som tvistade om vilket bilmärke som var bäst Volvo eller Toyota. En tredje person som kom in i bilden, lade sig i och sa att hans Fiat fungerade som en klocka. De båda andra började dra upp alla fel en Fiat hade och sablade ner den fullständigt. Lite försynt frågade då Fiat ägaren om de någonsin kört eller ägt en Fiat och själva kommit fram till det de sagt. Efter en stund kom svaret: Nä, men vi har hört det från andra. Med en vänlig klapp på axeln på de båda, sa Fiat ägaren: Hur kan ni då en yttra er om min bils kvalitet, när ni inte ens har suttit i en.
.
Visst var Fiat rostburkar en gång i tiden, men rostade gjorde alla bilmärken vid den tiden. Precis som bilarna förändrats till det bättre, har förhoppningsvis människan också gjort det. Kanske till och med börjat tänka självständigt. Det går inte att försvara någonting och förkasta någonting, om man inte med säkerhet vet att det är sämre. Vad landets invånare fått höra är att SD växt fram ur ett nazistiskt parti, men lik i garderoben har alla de gamla partierna, inte minst V och Sossarna.

Andra världskrigets nazistiska stöveltramp ligger långt tillbaka i tiden och det fanns gott om nazikramare i vårt land. De ansågs inte av regering och riksdag utgöra något hot, vilket däremot under många år Kommunisterna ansågs utgöra. De behandlades faktiskt som SD görs nu. Fortfarande vilar Lenins ande över Vänsterpartiet som det nu heter, ett parti där de unga anhängarna inte drar sig för att starta bråk och oroligheter.

På sätt och vis måste man se det som att gamla ideologier, är en belastning för dagens politiker. De mossiga ideologierna passar inte in i vårt moderna samhälle, politiken måste förnyas för att passa in. Istället försöker våra politiker ändra samhället så att det passar de gamla ideologierna, vilket skapat det kaos vi med egna ögon kan se idag.

Vad har då gamla ideologier ställt till med? Tja, den politiska styrningen av de offentliga kärnverksamheterna fungerar inte. Hur mycket tålamod tror våra politiker att invånarna har? Det är av den anledningen de privata aktörerna inte bara tagit över "kunder", utan även kunnat göra vinster. De offentliga verksamheterna har inte tidigare varit utsatta för konkurrens, nu uppvisas svagheterna på ett generande sätt.

De administrativa kostnaderna för de privata företagen ger dem en fördel när det gäller kostnader som de offentliga verksamheterna inte kan matcha. Små enheter är också mer överskådliga och gör det lättare att justera det som inte fungerar. Landstingen måste ses som kolosser på lerfötter, för att ändra på någonting är det som att vända en oljetanker i en liten insjö.

Det är just trögheten i den demokratiska beslutsprocessen som är roten till många av de problem vårt land nu brottas. Saker som kan lösas med lite sunt förnuft och diplomati, skjuts istället av prestigeskäl på framtiden, genom att besluta om en utredning. Hur många utredningar som hamnat i papperskorgen, eller helt enkelt visat sig blivit överkörda av verkligheten får vi väl aldrig veta.

Kanske går det med vårt land som Selma Lagerlöf skrev en gång: Varför vår Herre låter riken falla och städer krossas och människorna bortsopas som agnar för vinden. Det får lov att vara så för att människorna alltid skall ha någonting nytt att bygga upp.

Är det dags att riva det gamla politiskt uppbyggda samhället innan det faller ihop och bygga nytt? Ju längre det drar ut på tiden, desto värre blir det för invånarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar