lördag 21 juni 2014

Vart tog den globala uppvärmningen vägen?

Det blev ingen helg i sommarstugan, vädret var alldeles för kallt. Du kan väl klä på dig rejält, var det en som sa när jag klagade. Och visst var han själv påklädd, i täckjacka en Midsommarafton! Mitt i allt prat om klimatförändringar hade det väl i alla fall kunnat varnats för att vi skulle få en kall sommar. Inte minst de som nu går på semester skulle ha uppskattat det, det finns soligare och varmare länder.

Hursomhelst, om det är någonting vi svenskar har som samtalsämne är det vädret. Inom parentes kan sägas, att det våra politiker har att säga, också kan ses som att de bara pratar väder. Men att människorna pratar väder är inte att undra på. Inte minst efter den senaste tidens kyla och regnskurar, pratar nästan varenda människa man träffar om vädret. Och man kan förstå dem, eftersom den korta svenska sommaren är någonting de flesta sett fram emot.

Något man hör är att den globala uppvärmningen är en bluff, skapad av dels miljörörelserna, men också av de som vill tjäna pengar på att rädda vår miljö. Under tiden miljörörelserna skjuter in sig på miljöbovar som bilar och annat, tjänar en del massvis med pengar på att hugga ner regnskogar. Ja, inte på själva träden, utan på den palmolja som ska produceras. Det verkar som om allt som har med miljötänkandet att göra, har blivit lönsamt för många, men bättre miljö har vi inte fått. På kort sikt har visserligen nya jobb skapats, men till vilket pris?

Tyvärr handlar allt om ekonomi och ekonomisk tillväxt. Men den tillväxt vi haft, har varit på grund av den höga inhemska konsumtionen. vad som händer framöver blir intressant. Nu flaggar nämligen Borg för att utreda om att låntagarna måste amortera  – efter påtryckningar utifrån tyvärr. Det förslaget är inte populärt inom regeringen. Naturligtvis kommer det inte att hända under det här året, den politiska processen mal långsamt.

Men svenska folket är alldeles för högt skuldsatt, förr eller senare måste lånen betas av. Amorteringstvång skulle ha införts för länge sedan, men som sagt, det kommer ju att påverka konsumtionen. Det verkar som om Borg målat in sig i ett hörn och får sitta där till efter valet. Den som kommer att få ta på sig skulden när det ska genomföras, kommer knappast att bli populär.

Nåja, nog om det och över till vad vi kan vänta oss att sommaren ska bli. Eftersom vi nu är på väg mot höst, känns det lite vemodigt. Visst finns det prognoser för de kommande två veckorna och de ser inte hoppingivande ut. Men det kan svänga snabbt och inte ens SMHI kan säga hur det blir. De kan bara förlita sig till de tekniska hjälpmedlen för att kunna komma med en kvalificerad gissning. Med andra ord är det svårt att förutspå vad Moder Natur kan ställa till med. Inte ens för en kortare period, är möjlig att med säkerhet spå vad det blir för väder.

Därför är det märkligt att miljöfanatiker säger sig ha bevis på att en naturkatastrof kommer att drabba oss i framtiden. Just nu är budet att det ska inträffa om sisådär en fyrtio år, men troligtvis kommer det att korrigeras . Under den tiden kan nämligen mycket hända, vår jord har acklimatiserat sig till det mesta under de miljontals år vår planet funnits. Utan människors medverkan.

Förhoppningsvis ska i alla fall en förutsägelse slå in, att den globala uppvärmningen verkligen blir av. Vårt land behöver ett varmare klimat. Men det enda vi med säkerhet kan säga är, att vädret blir som det blir. Ingen kan göra någonting åt det, inte ens miljöfanatikerna. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar