fredag 22 maj 2015

Inbördes beundran leder till isolerade verklighetsfrämmande tankar.



Bristen på förståelse hos våra politiker för hur deras väljare upplever hur vårt samhälle blivit, har skapat en irriterad stämning som märks tydligt. Det finns alldeles för många som känner sig åsidosatta, ja, till och med osynliga. Det gäller inte minst de gamla, men även de unga upplever att politikerna inte har förståelse för vilka drömmar de har, eller hur de vill leva sina liv.

Under många år har alldeles för många unga hamnat i en gråzon, där de blivit helt utan ekonomisk hjälp av skilda anledningar. Det nyväckta intresset hos regeringen för dessa unga kan jag förstå, eftersom ett mycket stort antal av dessa unga, vant sig vid att hanka sig fram på fickpengar från föräldrarna. Vad värre är, alldeles för många av dem har hamnat snett i livet och kostnaden har drabbat både samhället och enskilda individer.

Det blir svårt att få dessa tidigare osynliga unga att axla ansvaret, att förse hela den offentliga apparaten med pengar för att kunna fortsätta sina verksamheter. Det är också lätt att förstå motståndet mot alla försök att tvinga in de unga i en fålla. Varför ska de ställa upp för politiker som svikit dem? De ser det som att vårt samhälle måste förändras till att alla blir lika mycket värda. De vill inte ha politiker som ska fördela invånarnas pengar, det kostar alldeles för mycket. Det här resonemanget har jag hört från unga, som avskyr allt vad politiker och myndigheter heter.

Det är en växande grupp som vill ha en samhällsförändring med större frihet för invånarna. Förtroendet för politiker oavsett partifärg har aldrig varit så lågt, men de kör på som vanligt. Vårt land har många akuta problem och lägger man dessutom till, att trots den förändring världen står inför, kommer de olika partierna bara med förslag som kommer att göra allting ännu värre.

Det som retar upp folk allra mest är när företrädare för de små partierna kommer med förslag, som läggs fram efter att bara diskuterats inom en sluten krets av likatänkande. Men även de två stora gör samma misstag, de vet inte längre vad de gamla tidigare trogna väljarna tycker och tänker. De politiskt aktiva har helt enkelt tappat kontakten med sina väljare och hamnat helt vilse i sitt tänkande.

Hela vårt samhälle har istället för att anpassas till invånarnas behov, nästan omärkligt förändrats till att tvinga invånarna att försörja staten, kommunerna och landstingen. Men det har kostat pengar genom att administrationen ökat väsentligt. Vad invånarna tvingas till är att mata ett monster som visat sig vara omättligt.

Någonting som fungerade som väckarklocka för de flesta, var när de offentliga verksamheterna började kalla de som behöver hjälp av något slag för kunder. Invånarna är inga kunder, genom de skatter som betalas in, äger invånarna de offentliga verksamheterna!

De som har förtroendeuppdrag avlönas med invånarnas skattepengar och ska därför inte bestämma över invånarna, de ska lyda invånarnas önskningar. Det är med all säkerhet en av anledningarna till att de förtroendevaldas roll och vår enorma byråkrati nu ifrågasätts.

Att vi ska ha politiska företrädare är inte någon självklarhet, vår demokrati har försvagats genom att antalet politiska företrädare blivit fler. Den demokratiska processen är inte längre tillförlitlig, eftersom beslutsfattarna måste skydda både systemet och sig själva. Man ser det tydligast på de politiker som slutat sina förtroendeuppdrag av skilda anledningar. I alldeles för många fall blir de försörjda med pengar som vårt välfärdssamhälle är i stort behov av. Det är naturligtvis ohållbart.

Politikernas försvar har varit att de politiskt aktiva offrat ett visst antal år i folkets tjänst. Det finns någonting som heter tjänstledigt, det borde våra politiker veta. När uppdraget är slut, går de tillbaka till sina tidigare jobb. Men det är ganska många som inte har (eller haft) något jobb att falla tillbaka på, men Arbetsförmedlingen är till även för dem.  Vi bör vara klara med att politiker inte är något yrke, men eftersom alldeles för många av dem inte kan gå tillbaka till ett arbetsliv, har systemet tillrättalagts efter detta.

Vad jag kan förstå är de politiska uppdragen någonting som är frivilligt, invånarna har knappast tvingat människor att bli deras företrädare. Det hela har säkert för många börjat som ett ideellt intresse, som efter hand genom visad lojalitet, övergått till att bli ett heltidsjobb som politiker. Det finns också (och har funnits) smarta människor som sett en möjlighet att göra karriär, inom någonting som inte krävt högre studier. Dessutom har det varit ganska enkelt, eftersom partierna haft svårt att rekrytera nya formbara unga. Konkurrensen inom politiken har inte varit mördande precis, vilket arbetsmarknaden varit under många år.

Vad säger det här invånarna? Det är den första fråga våra politiker borde ställa sig själva. Eller varför inte, vad ska vi göra när de intelligenta maskinerna tar över? Den frågan kommer säkert att ställas när artificiell intelligens tar över förslagen för beslutsfattandet. Vad som behövs då, är bara personer som kan verkställa besluten. Det kommer inte att behövas några debatter om vem som kan och vet bäst, debattörerna  har redan blivit utskåpade av en intelligent dator.

Visst låter det som science fiction, men det är ett troligt framtida scenario. Ingen kan med säkerhet säga hur snabbt utvecklingen kommer att gå, men troligtvis snabbare än vad vi kan gissa oss till i dag. Läste för bara något år sedan om utvecklingen av de smarta telefonerna, som ansågs begränsade på grund av sin storlek. Nu finns en processor med åtta kärnor i telefoner på marknaden, med finesser ingen kunde drömma om för bara några år sedan. Snart kan den som har råd att ha en superdator i fickan, styra allting med rösten.

För en gammal gubbe som jag borde det här kännas skrämmande, men jag är bara glad över att få vara med om den fantastiska tekniska utvecklingen. Människan intelligens har alltid överskattats, det är därför det mesta blivit så fel. Att mänskliga misstag även kan sabotera intelligenta maskiner är en helt annan historia.  

Hämtat från mina anteckningar kan jag vidarebefordra ett gott råd till våra politiker från Dale Carnegie, som en gång skrev: Ni kan vinna fler vänner på två veckor genom att ägna andra människor uppriktigt intresse, än ni kan få på två år genom att försöka få andra intresserade av er.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar