söndag 18 oktober 2015

Vad händer med ett land som hamnar i ett politiskt dödläge?

Ju mer jag läser och hör om den aldrig sinande strömmen av flyktingar, desto oroligare blir jag. Gränsen för hur många flyktingar vi kan ta emot har passerats med råge. Men de som tillåts komma till tals är idealister som brinner för sin sak eller, eller de med baktanken att tjäna pengar på att flyktingar kommer till vårt land. Skara Bert har trots tidigare uttalade åsikter, inga bekymmer med alla flyktingar, allt som luktar pengar kastar han sig över. Regeringen gör ett stort misstag som inte lyssnar på vad realisterna har att säga.

För en del är alltså flyktingströmmen lukrativ, men knappast för de kommuner som kommer att tvingas ta emot och öka invånarantalet med runt tio procent. Problemen för kommunerna är inte akuta, men kommer att bli det om ett par år. Nu talas det inte längre om hur skolresultaten ska kunna bli bättre, nu gäller det att de nyanlända barnen ska kunna ges undervisning. En redan skadeskjuten kommunal verksamhet kommer att förblöda.

För alla de äldre människor som är rädda att framföra sin åsikt, är det här med tiggare och flyktingar fruktansvärt jobbigt. Det gnager inombords att se sina samhällen förändras genom underligt klädda människor de tycker tar alldeles för stor plats. De arbetssökande märker det vid Arbetsförmedlingen, samma sak med besökande vid Försäkringskassan och Socialkontoren.

De äldre går ogärna ensamma ut på stan eftersom invandrare och flyktingar samlas i klungor på trottoarer, talar högljutt i sina telefoner och gör som de alltid gjort i det land de kommer ifrån. Det är inte bara en kulturkrock det är fråga om, det vänder upp och ner på invånarnas gamla invanda mönster.

Vad det här kommer att leda till vågar man inte ens tänka på, men det man hör folk prata om är att det måste bli ett stopp, folk har fått nog. Efter att under flera år sett hur vår så kallade välfärd försämrats, vad kommer att hända i framtiden? Vad det handlar om är ju att pengar för att föda alla de som kommer, tas från de medel alla varit med att betala skatt för att få utförda av staten, kommunerna och landstingen. Pengarna räckte inte tidigare, hur ska de kunna räcka framöver?

Veliga och handlingsförlamade politiker är på väg att skapa en atmosfär som är skrämmande. Det är lätt att förstå alla de som hoppas och tror att SD ska bli tillräckligt stort för att kunna påverka den förda politiken. På något sätt känns det inte långt borta när man lyssnar på vad folk har att säga. Våra ledande politiker har verkligen skapat en krutdurk.

I det här läget är det inte lätt att fungera som klagomur, vilket tyvärr många ser mig som. Jag vågar påtala politikers misstag och sorgligt nog oduglighet. Förvånas inte alls att M tappat till SD och C, men som det verkar fyllt på från sossarna istället. Men Moderaterna är fel ute, ingen är betjänt av flera bidrag till de som arbetar. 

Att Löfven med hjälp av MP och V är på väg att ta Socialdemokraterna till en historisk låg nivå är inte överraskande. Man blir inte klok på hur politiker tänker, men att det mesta blir fel, genom att inte lyssna på det muller av protester som blir allt kraftigare och förvarnar en rejäl folkstorm står helt klart.

För många av de flyktingar som kommit hit, har det knappast blivit som de tänkt sig. Många av dem ser det säkert som att ha kommit till ett nytt flyktingläger i ett främmande land. De som kommer att få bo i tält kommer säkert att få sig en tankeställare. Vi vet inte om en stor del av dem kommit hit i helt andra avsikter än att fly undan elände och fattigdom, det är definitivt inte fattiglappar som nått vårt land, det har kostat mycket pengar. Kvar i flyktinglägren och lever under usla förhållanden är de som saknat ekonomisk möjlighet att ta sig vidare.

Det som nu händer finns inte i några politiska manualer att inhämta kunskaper i, vilket blir mer och mer uppenbart varje dag. De politiska tillkortakommandena visar sin negativa sida för folket, vilken späder på misstron ytterligare. Vad det nu handlar om i första hand är den politiska kris som är under uppsegling.

Skulle förundra om inte någon politiker i maktställning insett, att vårt föråldrade politiskt styrda samhälle har nått vägs ände. Eller som politiker ofta sagt när allting gått åt helsike, vi nådde inte ända fram.  Men den här gången har de gjort det, nått fram till slutpunkten. Och de har gjort det alldeles på egen hand och kan inte skylla på folket.

Funderar ofta på vad som kommer efter det politiska kontrollsamhället, för visst sjunger vårt föråldrade styrelsesätt på sista versen. Det finns nämligen ingen väg ur den labyrint hela det politiska etablissemanget gett sig in i. Framtiden kräver handlingskraftiga välutbildade personer som arbetar för och avlönas av folket. Det finns inte längre utrymme för amatörer som leker företagsledare. Det är blodigt allvar, ingen lek.

Kan inte låta bli att skriva ett citat av Bengt E. Nyström som jag hittade i ett av mina block. Det han skrev är egentligen en självklarhet, men det tycks inte finnas några självklarheter i vårt land. Hursomhelst skrev han så här:

Vad tjänar det till att komma med förmaningar efteråt. Det är så dags då. De ska komma förut. Öka inte bördan av ett begånget fel med förebråelser och moralkakor. Misstaget medför sin egen sveda utan att behöva gnida salt i såret. Blott om du ser att den felande ej tagit varning kan du hjälpa genom att betona det.

Anklagelser och moralkakor har haglat som spön i backen från våra politiker, utan att ägna en tanke åt vad de själva håller på med. Det är inte bara flyktingströmmen de tappat greppet om, de har också tappat greppet om invånarna. Hur ska man annars kunna förklara SD:s framgång? Men hur påtalar invånarna detta för regeringen och övriga partier?

Ett nyval kommer att motarbetas av alla de etablerade partierna, som det ser ut nu börjar partierna försöka rädda kvar de sympatisörer de har. Att vara i opposition ger den fördelen, att inget ansvar behöver tas för det som nu händer. Löfven har tagit fan i båten i form av MP och V, nu får han försöka ro den iland också.

För det är ju så att skulle något parti av de borgerliga ta Löfvens utsträckta hand, riskerar det att tappa väljare. Den risken  vill knappast någon ta och landet kan därför hamna i ett politiskt dödläge, vilket skadar landets invånare. Vem kunde tro det skulle kunna hända i vårt land.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar