måndag 21 mars 2016

Kan det bli vimsigare i ett land?



Attacken mot våra stora tidningar måste ses som ett bevis på, att vårt land inte är som våra politiker tycks tro, ett utopiskt välfärdsreservat dit tiden inte når. Vi är inne i den högteknologiska tidsåldern då maskiner utvecklade av människor, är på väg att bli smartare än de som skapat programvaran till dessa maskiner. Hur det kommer att sluta kan vi inte ens ana oss till, men skrämmande är det.

Antagligen var attacken bara början, en test hur snabbt luckorna i systemen kan repareras, men också om bättre skydd upprättas. Det var inte det tunga artilleriet som användes, det här var bara varningsskott. Det betyder att vi redan nu behöver rekrytera duktiga ”hackers” för att inte bara spåra, utan även ”snoka” reda på källorna och skapa skydd som ställer till det för de angripande. Istället för att jaga ”hackers”, se till att de får status på grund av sina kunskaper och betalt för det.

Det verkar som om kalla kriget är på väg tillbaka, istället för vapenskrammel erbjuder nya tekniker mer sofistikerade metoder att lamslå ett land. Nackdelen med att vårt land blivit beroende av tekniska hjälpmedel, är hur lätt det går att slå ut både elförsörjning och all datakommunikation. Vad händer om någon lyckas sabotera hela upplägget med personnummer? Tänk om alla personnummer raderas och hela kontrollapparaten och bankerna mister sin hållhake på invånarna, vad händer då?

Yrvaken sa Löfven att alla klutar ska sättas till för att klara av cyberattacker, det är så dags nu. Hotet har funnits under flera år men ingenting gjorts. Egentligen är det skrattretande hur naiva våra politiska makthavare varit under åren. Men även bankernas välbetalda ledningar, har underskattat hur enkelt det är att kapa kontokort och identiteter. Hela vårt lands kontrollsystem inbjuder till det och skurkar och banditer gnuggar händerna av förtjusning.

Landstingens datasystem är föråldrat och har inte alls hängt med i utvecklingen. Samma sak gäller inom de övriga offentliga verksamheterna. Talade med en verklig expert som ansåg att en snygg design på programmen varit viktigare, än att få programmen att fungera perfekt. Beslutsfattarna tittar på hur snyggt det ser ut och vet ingenting om hur de avancerade systemen ska fungera. Av den anledningen betalar offentliga verksamheter hela tiden för en sekunda vara, som uppdateras och uppgraderas i takt med att allvarliga fel upptäcks.

Att dra nytta av makthavares okunskap verkar vara hur enkelt som helst. Minns en episod där en underställd tjänsteman fått en förklaring på utsänd förfrågan, men fattade ingenting. Han gick in till chefen och lät honom titta på förklaringen. Chefen kunde inte erkänna att han inte begrep ett dugg av det som stod och sa därför: Vad anser du om det här? Tjänstemannen ville inte heller erkänna att han inte begrep och sa därför: Tja, det verkar vettigt. Förklaringen accepterades och alla var nöjda och glada.

Det här är ingen uppdiktad historia, utan faktisk sann, vilket bevisar hur okunnighet på högsta chefsnivå kan utnyttjas för den med vass penna.  Tyvärr verkar det vara lika illa ställt när det gäller vår statsminister. Efter att ha hört och läst Löfvens användande av retorik, förstår man hur det fungerar inom regeringen just nu. Det vill säga att beslut fattas, sedan går MP ut och säger att beslutet varit förkastligt och alldeles åt helsike.

Man borde förvänta sig att Löfven blir förbannad och ber MP fara ändå åt helsike, istället trasslar han i sig i olika förklaringar. Som det här med att vad han sa för två år sedan är en sak, eftersom det inte finns någon likhet med de problem vi ställs inför i dag. Men just de problem vi har i dag, var det en utskälld migrationsminister som varnade för redan 2013, men det var då det. Ingen kunde ens ana att det skulle bli så många som skulle komma på en gång. 

Men visst är det misstag hela det politiska etablissemanget får ta på sig. Det finns mycket prestige i att de egna åsikterna försvaras, även om de är alldeles åt helsike fel. När invånarna ser det här tillkortakommandet, gynnar det SD. Enligt de gamla partierna är SD ingenting att hålla i handen när det kärvar till sig, men eftersom de själva visat att inte de heller är det, blir det oroligt i leden.

Det går inte att prata sig ur det som nu är verklighet i vårt land, det är bara handling som gäller. Men hur ska hundratusentals bostäder kunna byggas på kort tid? De ankommande ska i jobb så fort som möjligt, men hur ska det gå till? Förslaget att skapa låglönejobb för att få folk i arbete är ingenting annat än en björntjänst. I dagarna kunde jag läsa om en som tjänat för lite och måste därför utvisas ur landet. Om flyktingarna sätts i arbete med låglönejobb, riskerar de att utvisas om några år för att de tjänar för lite. Det är den regel som gäller för alla invandrare, tacka LO för det. Kan det bli vimsigare i ett land?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar