onsdag 9 mars 2016

Nya tider kräver nytt tänkande.



Det ser ut att bli som befarat, papperstidningarna är inte längre en självklarhet. Beskedet att den Spanska tidningen El Pais ser ut att övergå till att bli en digital upplaga, känns vemodigt. Om en börjar följer de andra efter, det köps knappast fler tidningar därför att en försvinner.

Det har ju blivit så, att kort efter att någonting hänt finns nyheten i telefonen, plattan eller datorn. Allt färre köper papperstidningar, nyheter strömmar över oss från alla håll alla tider på dygnet, vilket gör att tidningarna hela tiden hamnar steget efter. Förhoppningsvis öppnas nu möjligheter för tidningar med underhållande innehåll, i kärva tider behöver människorna tänka på annat än eländes elände.

Egentligen började papperstidningarnas nedgång för flera år sedan och kanske har det att göra med den stress och jäkt som kommit in i våra liv. Det är helt värdelöst att betala för en tidning, men inte ha tid att läsa den i lugn och ro. När dessutom papperstidningarna ständigt hamnar på efterkälken och bara kan servera gammal skåpmat, kan det inte bli en annan utveckling, eller snarare avveckling.

Läst har jag gjort sedan före skolåldern tack vare min mamma. Hon uppmuntrade mig att läsa, och det har jag fortsatt med. Men det är inte bra att läsa för mycket, det ger alldeles för ofta kunskaper som kan störa nattsömnen. Man tar till sig det som verkar vettigt och klokt, men så ser man att de välavlönade så kallade förtroendevalda gör nästan tvärt emot.

Det har antagligen att göra med den snabba utvecklingen som påverkar alla. Man kan nästan höra hur de våra politiker mumlar för sig själva: Helvete också, det går inte att stoppa utvecklingen! Naturligtvis inte, tiden då det gick att förbjuda både det ena och andra är förbi för länge sedan. Men det har våra politiker inte fattat och försöker fortfarande att förbjuda vad de anser är skadligt för invånarna. De tycks inte ha fattat att det är de själva som borde förses med varningstext.

Med det politiskt skapade styrelsesätt vi har, eller snarare tack vare det, märker man många gånger att vårt lands styrande lever kvar i det gamla goda trögflytande industrisamhället. Alldeles för många politiker har inte förstått, att företagande och att förvalta invånarnas pengar på bästa sätt, är två vitt skilda saker.

Det är inte meningen att om skattepengarna inte räcker till, måste invånarna betala mera. Därför hittar finansministrar på nya smygskatter och avgifter, som inte sticker folk i ögonen. Kommunerna länsar allmännyttiga bostadsföretag på pengar och det vatten som är allas egendom, har bolagiserats för att kunna pressa invånarna på mera pengar. Den politiskt styrda administrationen fördyrar istället för att spara pengar åt invånarna. Den fördyringen kan inte tas ut via skattevägen, den tas ut genom att ständigt höja avgifter istället.

Sverige har gått under benämningen landet lagom, men det stämmer inte längre, vi sticker ut på ett sätt som till och med uppmärksammas utomlands. De styrande i vårt land har sett till att vårt land till och med fått smeknamn utomlands med ordet absurd inblandat. Hörde att någon utomlands gett vårt land namnet ”Absurdistan”. Det behövs bara slå upp ordet absurd i ett lexikon och man förstår varför det är ett träffande namn.

Men att vara fullkomligt annorlunda genom uttalanden och fattade beslut som uppfattas som absurda, är väl vad våra politiker strävat efter i många år. Inte minst den nuvarande regeringen fick många länder att höja på ögonbrynen vid bråket med Saudiarabien och erkännandet av Palestina. Men att tänka med hjärtat istället för hjärnan är inte speciellt klokt.

Varför det mesta tycks fungera bakvänt i vårt land, är någonting som förbryllar många. Det senaste och kanske allvarligaste är Polisens omorganisation. Ja, om man nu ska kalla det som händer att organisera polisväsendet så att det fungerar. Ingen verkar ha frågat de som finns ute på fältet vad som måste till för att det ska fungera, vilket gjort att Dan Eliasson hamnat i blåsväder. Vad vet han om hur polisarbetet fungerar i praktiken? Borde inte en erfaren polis vara högsta chef inom det för vårt land så viktiga funktion?

Nu har gjorts en utredning om att förbjuda rökning på uteserveringar och busshållplatser och som vanligt har någon nitiskt person tittat på hur EU:s knäppgökar vill ha det, men också vad som är bäst för svenska folket. Att affärer inte får ha tobaksvaror framme och varorna ska ha neutrala förpackningar för att inte locka, låter som om svenska folket inte är betrodd att fatta egna beslut. Känslan av att det här är slutet på överförmyndarsamhället, blir allt starkare för varje dag.

Den människa som inte blir förbannad, har redan slutat lyssna på vad utredare och politiska makthavare har att säga. En stor del av invånarna har visat sitt missnöje genom att sympatisera med SD, vilket började redan före innan alla flyktingar och invandrare kom hit under förra året. Inte ens statsvetare blir klok på hur svenska folket numera tycker och tänker.

Precis som papperstidningar gör vårt politiska styrelsesätt, att regeringen hela tiden hamnar på efterkälken. Det blir lite som eftersläckning av någonting som brunnit ner, istället för att besluta om åtgärder som förhindrar nya bränder. Det är inte människor som brinner för sin sak som behövs, det är någon som insett hur brandfarligt vårt land blivit.

Dumma beslut väcker heta känslor, så är det bara. När invånarna börjar diskutera och ifrågasätta vad de styrande håller på med, förstår man bättre hur en som Donald Trump hamnat i rampljuset. Han kallar det politiska etablissemanget i sitt land för en samling oduglingar och folk lyssnar och håller med, eftersom de har samma åsikt.

Att jämföra Sverige och Amerika är inte möjligt, inte heller kan man inte jämföra SD med Donald Trump. Men framgången beror på samma sak, en stor del av vårt lands befolkning är trötta på svamlande traditionella politiker. Den politiskt skapade skyddande osynliga mur som omgärdar vårt land är på väg att raseras, våra politiker har bara inte fattat det än. Men vad den skyddat är bara ett politiskt system, som skulle ha gått samma väg som Industrisamhället. En ny tidsera kräver helt nytt tänkande, det gamla fungerar bara som en bromskloss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar