söndag 15 november 2015

Trots alla problem finns möjligheter.



Våldet kryper närmare inpå oss, nu var det Frankrike som drabbades, vad är det som säger att inte även vi kan drabbas? Det rör sig om hjärntvättade personer som hetsas att döda för ”sakens” skull. Helst obeväpnade oskyldiga människor som inte kan skjuta tillbaka. Ledarna drar sig inte ens för att utnyttja unga kvinnor och män som inte fattar att om de spränger sig själva, blir det bara slamsor kvar. Laddningarna är inte tillräckligt stora för att de ska hamna i himlen, dit de lurats tro att de ska komma. De kanske inte ens gör det frivilligt, utan hotas med repressalier mot anhöriga om de inte gör det.

Vi vet att det finns sympatisörer boende i vårt land och med det kaos som varit vid våra gränser, har troligtvis ett antal IS fanatiker kommit till vårt land. Det här sätter stor press på de religiösa ledarna inom Islam. Vad de har att kämpa emot är inte bara hur världen kommer att se på muslimer, vilket drabbar alla fredliga troende. De måste förklara att bakom det IS krigar för, finns embryot att hitta hos de som förkunnat en snedvriden lära. Det har funnits många religiösa ledare som uppmanat till våld mot oliktänkande, men inte fattat att kanske de själva var oliktänkande.

Det här är en fanatism vi svenskar har svårt att förstå, vi är alldeles för godtrogna. Inte minst våra politiska företrädare, som har ett stort hjärta för folk i andra länder, men inte för de sämst ställda i vårt eget land. En stor del av den ekonomiska hjälp vi ger till behövande länder, skulle behöva delas ut även här hemma. Det finns många fattiga i vårt land, tro det eller inte.

Men nu har vårt land hamnat i en situation då vi behöver hjälp från andra, det hade knappast våra politiker räknat med. Nu gäller det inte bara att ta hand om flyktingar, våra politiker måste för sin överlevnad även se om sitt hus, det vill säga väljarna. Den politiska framtiden står på spel för många, jobbet hänger på en skör tråd, eller rättare sagt på hur många mandat partiet får vid nästa val.

Det gäller alltså att vara finurlig och pejla vad svenska folket tycker om politiska företrädare som står handfallna när någonting händer. Eller som bagatelliserat det som oroat många av invånarna. Man kan redan nu utgå från att regeringens egna budget har spruckit, nu är det fråga om vad som måste strykas från listan och hur nya friska pengar ska kunna skakas fram. Skulle förvåna om MP och V får igenom det de kohandlat fram, eller om Löfven inte kapar banden med de båda. Ny vice statsminister behövs i alla fall, Åsa Romen visade tydligt hur dumt en fanatiker kan tänka.

Nu har vi fått påspädning på det som varit ett problem i många år, men inte prioriterats. Som det ser ut kan över hundratusen behöva en bostad så snabbt som möjligt. Lägger man till alla tidigare bostadssökande där politiker provat andra lösningar än att bygga, rör det sig om runt etthundrafemtio. Förr ansågs inte läget vara akut, men nu börjar verkligen vårt land bli trångbott. Hur tiotusentals nya bostäder ska kunna uppföras på kort tid är inte bara ett problem, det är en omöjlighet. Ändå är det bara början.

Men det finns en lösning, men beslutet måste fattas snabbt. Varför inte ge alla fattig- och förtidspensionärer ett flyttbidrag på tvåhundrafemtiotusen kronor! Jämför man med vad Regiondirektören i vårt län har i årslön, är det vad drygt fem personer skulle kosta. Det är med andra ord en överkomlig summa det rör sig om i sammanhanget. Det tycker i alla fall den politiska ledningen om Regiondirektörens lön.

Sverige är inget billigt land att leva i och fattiggränsen ligger nu strax över tio tusen i månaden. Massvis med pensionärer enbart i vårt län, kommer inte ens i närheten av den summan. I takt med de ökade kostnaderna och då inte minst hyrorna, blir de fattiga fattigare för varje år. En regering kan inte bara stå och se på när dessa gamlingar och sjukpensionärer hamnar i en situation som sprider sig till omvärlden.

Efter som sjukförsäkringen försämrades och de sämst ställda fått till en dosa snus, eller fyra korvar risgrynsgröt, kvarstår enda lösningen att det delas ut bidrag och det kostar skattepengar. Det här för tankarna till katten på råttan, råttan på repet … Ja, resten kan ni nog.

De som flyttar skulle inte få dyrare levnadskostnader (snarare tvärtom) om de bosätter sig på solkusten i Spanien, Gran Canaria, Teneriffa eller någon av de andra öarna. Enbart den lägre skatten på deras pensioner vid en flytt utomlands, ger dem möjlighet att ta nödvändiga försäkringar och ändå kunna unna sig det där lilla extra, de inte kan i vårt land.

Varför missunna de söndervärkta och gamla en möjlighet att njuta av ett varmare klimat? Tyvärr måste ett bostadsbidrag läggas till för alla de som bara har grundpension, men enklaste lösningen på det är, att de inte behöver betala någon skatt alls på sina låga pensioner. Att de får ut sina pengar ograverade. För en del skulle inte ens det räcka, så några hundringar i månaden skulle staten tvingas skjuta till, eller varför inte baka in det i pensionen. Det minskar administrationskostnaden.

Jag har en känsla av ganska många skulle ta chansen och för staten skulle kostnaderna minska, för de gamla och sjuka ses ju inte bara som en nuvarande kostnad, utan även som en framtida kostnadsexplosion. Ingen vet vad det här med psykisk ohälsa ska sluta, det kanske till och med ökar ytterligare. Och det händer människor i sina bästa år!

Visst skulle det här kosta några miljarder, men det skulle röra sig om en engångskostnad, sedan skulle staten, kommunerna och landstingen vara av med i alla fall en del av ett långsiktigt problem. Dessutom löser det lite av bostadsbristen, massvis med människor har kommit till vårt land och behöver någonstans att bo. Det är ju invandring som ska rädda vår framtida välfärd enligt de uttalanden som gjort av regeringen. Kan då utvandring av sjukpensionärer och gamlingar hjälpa till att bereda plats för dem är det bara ett plus. Finns ett bättre argument?  

Några miljarder som det här kommer att kosta låter kanske mycket, men då har jag räknat med att ganska många ska nappa på erbjudandet. Men från den summan ska räknas bort vad de gamla och förtidspensionärerna kostar och kan kosta samhället de närmaste tio åren. För även om många av de som kan tänka sig flytta i dag är pigga för sin ålder, kommer krämporna så småningom. Vad det handlar om är vad som framhålls vara en kommande kostnadsfråga och det finns många andra kostnader som skjutits på framtiden och som en dag kommer att bli akut och pengar måste tas ur statskassan.

Vi har under många år fått höra att det finns alldeles för många gamla i vårt land och det är ett problem som är svårlöst. En massa nya pensionärer tillkommer, men inte tillräckligt många faller ifrån. Problemet är att vi lever längre, om femtio år kanske de flesta kan bli över hundra år. Det beror helt och hållet på läkarvetenskapen och den tekniska utvecklingen.

Men med det jag föreslår skulle problemet inte bara bli mindre, det skulle som sagt var även frigöra bostäder och avlasta sjuk- och åldringsvården. Många krämpor hos de äldre kan kopplas ihop med vårt kalla klimat. Inte minst vintern ställer till problem eftersom många gamla halkar och bryter ben, armar och lårbenshalsar. Och det drabbar ju de åldringar som fortfarande är självgående och kan röra sig ute.

Vad det handlar om är ju att vi blivit fler människor än vad som ryms i landet som utgått från vad tjänstemän räknat ut åt de politiska makthavarna. Att bygga hyresrätter till de som inte haft råd att köpa sina bostäder har inte varit viktigt, eftersom byggandet av nya bostäder kostar staten en massa pengar i subventioner. Med mitt förslag kan därför det rent av bli en bra affär att skicka iväg folk som i alla fall bara är ett problem från vårt land.

Det finns med andra ord bara fördelar för båda parter med att förtidspensionerade och fattiga gamlingar flyttar från landet. Ekonomer börjar bli oroliga för att genomsnittssvensken inte kan räkna med någon hög pension framöver, vilket gör att antalet pensionärer som får svårt att klara sig i vårt land på sin pension också kan behöva flytta. Lägger man till de som slås ut på grund av stress och omänsklig arbetsbörda och därmed döms till fattigdom, kan man ana de framtida kostnaderna. Vad jag presenterar är alltså även en långsiktig lösning p statens framtida ekonomiska problem.

Eftersom de låga pensionerna gör att de gamla och sjukpensionerade inte har råd att konsumera som alla andra, är de inte till någon nytta för den ekonomiska tillväxten. Om de som inte längre jobbar får hjälp att flytta utomlands, behövs det inte heller byggas så många nya bostäder. Jösses, det går att se fördelar på löpande band.

Märkligt att ingen politiker skrivit en motion om det här i riksdagen. En del gör ju det, men många gör det inte alls. Kanske har de inte tänkt så långt, eller så har ett sådant här förslag stoppas i ett tidigt skede av partiledningen. Det är så vår omtalade demokrati fungerar. Men det kan ju vara så att de gamla och förtidspensionärerna är en inkomst och inte en kostnad trots allt. Att det är andra kostnader man försöker skyla över. Vad vet vi som aldrig får titta i bokföringen.
 
Kanske är det det jag skrivit bara önsketänkande. Men jag har i alla fall ett förslag om hur vårt land ska lösa problemet med bostadsbristen, en sjukare och åldrande befolkning, det har inte våra politiker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar