söndag 17 januari 2016

Vårt lands viktigaste resurs är invånarna.



Stod och pratade med en gammal bekant i väntan på att få lämna in Keno. Detta fantastiska spel som det sägs vara lätt att vinna på, men förbannat svårt att göra det. Nåja, vi började prata pengar, eller snarare att börsen på något sätt liknade Keno. Det borde för de som följer med vara lätt att vinna, om läget var stabilt vill säga, men det är det ju inte. Tvärtom börjar det nu varnas för en ny finansskris, eftersom bankerna kör på som de gjorde före den förra krisen.

Kina är på tapeten igen efter börsras som liknar en lavin. Trots avståndet påverkar det även börsen i vårt land, aktieproffsen börjar verkligen darra på manschetten. Det verkar ha blivit ett pyramidspel av aktiebörserna, först in och först ut kammar hem vinsten. Men de stackare som drömmer om det stora klippet är det synd om, aktiemarknaden är ingenting för amatörer.

Samma sak inom politiken numera, amatörerna är det synd om, de har inte en susning om vad som händer med vår värld. Inte det egna landet heller, för den delen. Ett frysande folk har börjat fundera över vad som är värst, att frysa häcken av sig vid en elransonering eller ha kärnkraftverken kvar. Tänk vad Moder Natur kan ställa till det, för de som trott sig veta vad framtiden har i sitt sköte.

Hursomhelst har ett nytt år precis börjat med nya krampaktiga försök av våra politiker, att undvika den totala flykting- och förtroendekollaps som hotar. Lysande framtidsutsikter för byggföretag kan man förmoda, men det har vi inte sett än. Från löften till beslut, kan det ta flera år innan någonting händer.

Nåja, glöm det där med hundratusentals lägenheter, det kommer säkert regeringen att göra när allt fler väljare blivit förbannade över helt andra saker. Men vad kan våra politiker göra när det mesta blivit fel, trots att de trott sig göra rätt? De har inte insett att vad de anser vara ett rättvist samhälle, att alla ska behandlas lika, istället missgynnat stora grupper och skapat orättvisor.

Den senaste orättvisan har hamnat i brevlådan hos de med endast grundpension samt de med sjukbidrag, trots mindre skatt blir det mindre netto än förra året. Varför finns ingen broms för politikers löner? Det vill säga att samma räknesätt används som när det gäller pensionerna. Har det gått dåligt för landet ska även politikers och byråkraters löner sänkas om det ska vara rättvist.

Vårt skattesystem drabbar de lågavlönade och sämst ställda, det kan ingen politiker förneka. Enklaste lösningen borde därför vara att det införs skatt efter förmåga, det vill säga de med låga pensioner eller sjukbidrag ska i många fall, inte behöva betala någon skatt alls. Det skulle innebära att bidrag nödvändiga för att dessa personer ska överleva, kanske inte behövs.

Varför ingen tittat på vad många av invånarna har att leva av efter skatt är förvånande. Istället går myndigheter efter bruttoinkomsten, som genom vårt skattesystem blir helt missvisande. Fattiggränsen anses ligga vid närmare elva tusen kronor i månaden netto, många fattigpensionärer och de med sjukbidrag kommer inte upp i den summan brutto. Det betyder att många människor i vårt land lever långt under fattiggränsen.

Alliansregeringen lyckades inte avskaffa bidragen i vårt land, det var en alldeles för komplicerad förändring. Moderaterna har alltid varit motståndare till skatter för de högavlönade, istället för skattesänkning som stuckit i ögonen, skapades därför ett bidrag till alla med ett arbete. Att övriga invånarna inte fick ta del av denna ”reform” splittrade invånarna och det växande missnöjet uppmärksammades inte av våra politiker.

Missnöjet har visat sig på många sätt, men det mest märkbara är, att de äldre inte längre röstar som de alltid gjort. De tittar inte framåt, för någon framtid har de ju inte, alltså är det vad som händer nu som är viktigt. Samhällsförändringen har drabbat inte minst de riktigt gamla med låga pensioner, därför lyssnar de inte längre på vad våra politiker har att säga.

Gatans parlament har haft fullt upp efter senaste skandalen, riksdagens ledamöter borde göra ett studiebesök. Det används ingen retorik utan det är bara kända fakta som gäller. Och de fakta som skrivits i Aftonbladet och ventilerats i alla media har gjort folk förbannade. Det måste bli ett slut på slösandet med invånarnas pengar, annars …

Vår statsminister har talat mycket om skärpning och att svenska folket måste göra rätt för sig. Ingen ska åka snålskjuts i det här landet, men så visar det sig att det inte gäller vissa personer. De här personerna har förfasat sig över att ungdomar fildelat filmer och musik, som annars varit för dyrt att titta och lyssna på, men att bo och dricka gratis för en del är okej.

Om inte våra politiker lär sig att vi inte kan ha privilegierade grupper som lever loppan på invånarnas pengar, är det ingen som kan förutse vad som kan hända i framtiden. För de som är fackansluta kan de protestera mot sina företrädare genom att hoppa av, den möjligheten har inte alla övriga som är missnöjda med de politiska företrädarna höga löner och lyxliv.

Det är ju inte lika lätt för pensionärer som för medlemmarna i Kommunal att hoppa av. Enda möjligheten för de gamla och de som tvingas leva på sjukbidrag är när de ska lägga sin röst vid val. Många svär ve och förbannelse över att det är långt till nästa val, för något nyval finns inte i sikte.

Man märker tydligt på de borgerligas uttalanden att de trivs med att Löfven får svettas, om Socialdemokraterna får några nya sympatisörer, kommer de från MP och V. Vi kommer alltså att få uppleva en politisk stiltje från de borgerligas sida och det tackar säkert SD för.

Precis som det politiska etablissemanget, har många svårt att förstå vad som hänt med politiken i vårt land. Att ingenting är som förut kan alla se, men varför görs ingenting som kan få invånarna att se framåt? Vad som skulle glädja många är att regeringen verkligen tar tag i de kostnader som vår byråkrati orsakar. Det är ju egentligen löjligt enkelt att få loss pengar bara genom att banta vår byråkrati och förenkla den snåriga administration alla tvingas till.

Skatteverket har alla uppgifter som kan ligga till grund för de bidrag som betalas ut, ändå måste de sökande fylla i blanketter. Varför ska Försäkringskassan vara inblandad, de har häcken full i alla fall. Det är inte fler anställda vid Försäkringskassan vi ska ha, det är mindre jobb åt de som arbetar där. Genom att förenkla alla bidragsformer genom att bidraget bakas in i det som ska betalas ut, sparas det enormt med både arbetskraft och pengar. Det vet väl fasiken om inte Försäkringskassan skulle få folk över.

All administration kostar pengar, av den anledningen är det vad de stora företagen försöker spara pengar på. Det är produktionen som drar in pengar till företagen, det har inte våra politiska makthavare kommit underfund med. De var snabba att ta till sig marknadsmässiga löner och bonusar som gett vårt land massvis med politiskt tillsatta personer löner och kommande pensioner, som får de privata företagen att blekna.
 
Vårt lands viktigaste resurs är invånarna. Om de arbetar, är arbetslös, långtidssjukskrivna eller gamla betalar de skatt. Skatter som det är våra makthavares skyldighet att förvalta på bästa sätt, inte sko sig själva i första hand innan pengarna fördelas till verksamheterna. Det är inte folket det är fel på om pengarna inte räcker till, det borde de göra om de slipper betala för statens, kommunernas och landstingens alldeles för stora kostnader för administration.  Usch, orkar inte ens tänka på hur bedrövligt det blivit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar