lördag 25 april 2020

Inget ont som inte för någonting gott med sig.

Inget ont som inte för någonting gott med sig sa man förr. Bakslag måste man räkna med skall komma och det tvingar människor att tänka efter varför det hände. Hela den farsot som spridit sig över världen beror på den globalisering som växt fram, folk reser kors och tvärs i världen och då är det inte underligt att det kan bli det som vi nu kan se.

Men den här globaliseringen har inte växt fram på naturlig väg, den har skapats på grund av lägre lönekostnader i andra länder och på det sättet har länder tvinnats ihop. Men det har även att göra med att länders ledare anammat vad skickliga lobbyister avlönade av företag lagt fram för dem och talat om att det skulle vara bra för landet.

Politiker fick lära sig ordet nyliberalism och hur privatisering och marknaden var det som skulle ta hand om den ekonomiska tillväxten. De så kallade folkvalda fattade inte vad det handlade om, men det lät bra. Eftersom det övergick deras förstånd började det växa fram konsulter av alla de slag.

Hos de politiska makthavarna fanns en bild av hur de ville att det skulle se ut och de utredningar som gjordes strök naturligtvis beslutsfattarna medhårs så gott det gick. Naturligtvis ville konsulterna ha nya uppdrag så det gällde att stryka medhårs även om direktiven var alldeles åt helsike. Det fina i kråksången var att ingen kunde förutsäga konsekvenserna på lite längre sikt, risken för att ställas vid skampålen ansågs vara obefintlig..

De offentliga arbetsplatserna slimmades och det beredde plats för fler politiskt tillsatta chefer eftersom de genom inbesparingar på personal med mera, rymdes inom budgeten. Allt var frid och fröjd till dess ett litet ynkligt virus plötsligt stack hål på den bubbla som skapats. Det sägs att kaos bor granne med Gud och det stämmer ganska bra just nu.

Vår finansminister hade snålat och samlat i ladorna för att kunna presentera reformer inför nästa val, mellanåren brukar vara en transportsträcka då det inte händer så mycket. Nu töms ladorna och det kommer att bli svårt att fylla dem igen. Det är en sak att försöka rädda vår miljö, nu ställs de styrande inför hur invånarna skall kunna få pengar så att de kan överleva ett bra tag framöver.

Många småföretag är utom all räddning varför inte ens experter kan förutsäga den ekonomiska skadan för staten, kommuner och regioner/landsting.  Förmodligen kommer oförskyllt ett stort antal "vanligt folk" att drabbas, det är oundvikligt när flera hundratusen blir arbetslösa.

 Vi är ute på okänd mark var det en expert som skrev i en artikel. Anledning ansåg artikelförfattaren var att de flesta ekonomiska regler och teorier satts ur spel. Många länder kommer att ha en enorm statsskuld när det hela är över. Det finns stor risk att maktbalansen i världen rubbas, ett ekonomiskt svagare Amerika får svårt att hävda sig på samma sätt som tidigare. Med en president som gjort sig ovän med de flesta länder ser det inte hoppfullt ut för amerikanska folket.

Att paniken gripit tag i Trump inser de flesta när han lade fram det idiotiska förslaget att injicera desinfektionsmedel för att bota den allvarliga sjukdomen. Efter det har han även blandat in solljus för att ytterligare förvirra sina anhängare som troget lyssnar på honom. Hur länge de kommer att lyssna är svårt att säga, med det amerikanska folket har fått helt andra värderingar än tidigare när de sett hur snabbt allt kan rasa ihop.

Det gäller säkert också svenska folket, det här var det inte många som trodde skulle kunna hända. För våra politiker förändras plötsligt den invanda lunken och inser att de ideologier de följer ställts inför hur vårt samhälle på kort tid kan förändras. Nu finns en misstro mot de privata företagen inom inte minst äldreboenden men också skolan har uppmärksammats.

Med bara lite eftertanke skulle våra politiker inse att det var den alltför byråkratiska hanteringen av offentliga företag som gjorde det möjligt för lobbyister att sälja in att privata aktörer skulle vara både effektivare och göra det billigare genom konkurrens. Med slimmade ledningar har det därför varit möjligt att göra stora vinster på samma pengar, det är med andra ord de offentliga verksamheterna som har och har haft alldeles för stora administrativa kostnader.

När våra politiker kan överblicka vad som blivit kvar av vårt fantastiska välfärdssamhälle, kommer knappast ett öga att vara torrt. Vad de så kallade förtroendevalda tvingas ta itu med är hur en stor del av invånarna skall kunna överleva ekonomiskt, ha tak över huvudet och mat på bordet. Det måste till ett helt nytt tankesätt som exempelvis att genomföra en garanterad statlig ovillkorlig basinkomst, för det här kommer att hända igen.

För att bygga upp allt igen krävs kreativitet och visioner för att kunna skapa ett framtida hållbart samhälle. Vissa politiker har inte fattat att drömmen om alla i arbete är krossad för all framtid. Nu handlar det inte om arbetslinjen och den svenska modellen, nu kommer det att handla om invånarnas överlevnad och ett rättvisare samhälle än det vi haft. Det gamla är dött, leve framtiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar