söndag 5 april 2020

Änglar, visst finns dom! Del 5

En del kanske har hunnit läsa det jag lagt ut, andra kan vänta till dess boken ligger ute i sin helhet. Här kommer ytterligare några kapitel.

Kapitel 24


Blixten öppnade slött ögonen, när han hörde en bil komma upp mot gården. Jaha, tänkte han, vem kommer nu då. Hans eftermiddagsslummer hade störts upprepade gånger, och han började tröttna på den livliga trafiken. Först hade husse kommit ut ur huset galopperande som Jönssons häst, och flåsat förbi honom så att dammet yrt. Inte lång stund efter hade han kommit tillbaka i bil med Anna. Husse kunde inte vara riktigt klok, som sprang i värmen för att bli hemskjutsad med bil. Det var nog sant i alla fall att bara den som är dum har bråttom, tänkte Blixten och var på väg att sluta ögonen, när bilen svängde in genom grindhålet. Det var samma bil som Anna skjutsat hem husse i, alltså måste det vara hon som kom tillbaka.
   Bilen bromsade in framför bron i ett dammoln, men det var inte Anna som hoppade ur, utan Märta. Som en skrämd hare studsade hon uppför trappan och in i huset. Äntligen! Märta var inte den som glömde bort hans matbehov i första taget. Ingen i huset hade ens haft en tanke på att ge honom mat. Sävligt reste sig Blixten, fnyste och ruskade bort dammet som lagt sig som en extra päls på honom.
   När dammolnet lagt sig så att han hade fri sikt, höjde han förvånad på de buskiga ögonbrynen. Utanför bilen stod den nytillkomna hanfiguren och såg ut som en bilrädd hundvalp igen. Blixten kunde inte begripa varför. Inte heller varför Anna såg så konstig ut i ansiktet. Den där röda färgen brukade hon bara ha när husse var i närheten och dom skrek åt varann. Men nu var hon ju inte förbaskad, utan snarare tvärtom såg det ut som.
   Mycket underligt hade han varit med om under alla år, men aldrig nåt liknande. Inte ens det dova kurrande ljudet från hans tomma mage fick Anna att släppa nykomlingen med blicken, trots att det låtit som en ilsken morrning. Sakta och värdigt strosade han förbi de båda och stannade nedanför trappan.
   Visst var det nånting galet med Anna, för i vanliga fall brukade hon prata och klappa om honom. Det skulle behövas rejält med mat för att döva den konstiga känslan i magen. Tur att Märta var tillbaka. Vid det här laget har hon nog hunnit fylla på matskålen. Med en sista föraktfull blick på Anna, började han gå uppför trappan.

Halvvägs över hallgolvet tvärstannade Märta och strök sig förvirrad med handen över pannan. Vad i hela fridens dagar tog det år henne? Hon hade väl ingen orsak att rusa in för att se hur illa ställt det var med Halvar. Det var väl i så fall lyxfnasket som skulle göra det, eftersom hon antagligen rådde för att han blivit sjuk. För visst måste det vara hon, som tubbat i Halvar att banta. Om det var som Anna trott, hade han ju antagligen blivit sjuk bara av att tänka på bantningskuren.
   Inte undra på förresten, så matglad som Halvar var. Men tjock så det störde var han väl inte. Lite rund om magen hade han blivit senaste åren, men det blev ju nästan alla karlar när dom blev lite äldre. Ja, med undantag av Ossian förstås, men han var ju åt det andra hållet istället och det var inte ett dugg bättre.
   Ja, ja, det är väl bäst att se till Halvar i alla fall, tänkte Märta och började gå mot köket. Hennes svettiga fötter klibbade mot golvet och gav ifrån sig smackande ljud, men hon hörde det inte ens.
   Hörde de smackande ljuden gjorde däremot Halvar, som legat nedkrupen under lakanet sedan han hört ljuden från vinden. Försiktigt lyfte han undan lakanet och stirrade mot dörren, eftersom de smackande ljuden tydligt hördes från köket. Så tystnade smackandet och sakta rörde sig dörrhandtaget nedåt, vilket fick honom att börja darra i hela kroppen. Halvar upplevde det som om dörren öppnades i ultrarapid, sen kom en svag vindpust och svepte över hans ansikte. Ett skarpt bländande ljus, letade sig bit för bit in i rummet.
   Storögd stirrade han mot ljuset och såg en gestalt stå inramad av dörröppningen med nånting i ena handen. Att det var en kvinna kunde han inte undgå att se, men det skarpa ljuset som belyste henne bakifrån, gjorde att han bara såg konturer. Och vilka konturer! Hjärtat slog plötsligt så vilt och okontrollerat i bröstet att han fick svårt att andas.
   Att det var nånting övernaturligt som stod i dörröppningen, var han helt på det klara med. Det kunde till och med vara en ängel! Men om det var en ängel, betydde ju det att... Neej, säg inte att jag ska dö, tänkte han. Den skrämmande tanken fick ögonen att tåras och läpparna att darra.
   – Snälla, gör vad som helst med mig, men låt mig inte dö nu, sa han med gråten i halsen.
   – Det borde du väl begripa, att jag inte bestämmer över sånt, sa Märta från dörröppningen.
   Nej naturligtvis, det fanns det ju bara en som gjorde. Men nu var Halvar fullt på det klara med att det verkligen var en ängel. Då var det alltså sant som han hört, att man blev hämtad när man dör. Men hur kunde det komma sig att den här ängeln, låtit så lika på rösten som Märta...?
   Men om han nu verkligen var på väg att dö, så nog hade han väntat sig nåt annat. Lite mer storslaget med harpor, basuner, vita molntappar och blå himmel runt omkring. Och om det verkligen var himlaporten som öppnats, vilket helsike det skulle bli, när till och med änglarna talar som Märta. Förresten, har änglar sugfötter? tänkte han och knep ihop ögonen, när det smackade för varje steg gestalten tog mot honom.
   – Hur är det med dig, Halvar? sa Märta med ängslig röst när hon kom närmare och såg hans bleka ansikte.
   Halvar öppnade ögonen och såg Märta stå bredvid sängen. Han drog en djup darrande suck av lättnad.
   – Märta... är det verkligen du? sa han med ynklig röst.
   – Visst är det jag. Vem skulle det annars vara? Du ser för bedrövlig ut, förresten. Vill du att jag ska ringa till Ludvig?
   – Neej, för allt i världen, gör inte det, pep Halvar ängsligt. Det minsta han ville, var att hans gode vän distriktsläkaren Ludvig Johansson, skulle komma ångande med sin läkarväska.
   – Då får väl jag försöka hjälpa dig så gott det går, sa Märta.
   – Märta, du är en ängel, sa Halvar med darr på rösten. Oskuldsfull och ren. Om det är nån som kan hjälpa mig att bli frisk, så är det du.

   – Men Halvar... så du säger, sa Märta och rodnade.

 

 

Kapitel 25


Rutger Pärson var i upplösningstillstånd. För att få stopp på de trumvirvlar som klackarna ville slå mot golvet, satt han framåtlutad med händerna hårt tryckta mot låren. Men skakningarna fortplantades istället till överkroppen, vilket i sin tur fick luggen att flaxa och glasögonen att hoppa fram till yttersta spetsen av nästippen.
   Inom sig förbannade han inte bara det helsnurriga ställe han hamnat på, utan också den fruktansvärda otur som alltid förföljde honom. Drog det ihop sig till en rejäl villervalla nånstans, så nog hamnade han mitt oppe i smeten. Kaos i skolklasser hade han varit med om, men att en människa hängt sig... 
   Och alltihop var den förbaskade bokföringens fel, muttrade han. Om Halvar haft en dator och bokfört på som alla andra, hade döingen fått hänga där tills nån annan sprungit på repet. Med bara den minsta lilla gnutta tur, hade han gått framåtlutad, och inte ens märkt repet. Då hade han ju inte heller sett karlstackaren som hängde i det. För att det var en karl som hängt i repet uppe på vinden, var han absolut säker på. Klädd i vitskjorta, slips och kostym hade han varit. Och hatt hade tokskallen haft också när han tänkte efter.
   Men vilken det än var som hängde däroppe, var det en gåta hur han hade betett sig. Repet hade ju suttit fast vid en krok! Nåja, på nåt underligt sätt hade han i alla fall lyckats med akrobatstycket. Det måste väl ändå ha slagit runt i skallen rejält på honom, eftersom han klätt sig fin för att hänga sig. Eller...
   Ja jäklar, han hade kanske inte hängt sig frivilligt. Kanske var det nån som helt enkelt strypt och sen hissat opp karlstackarn. Ingenting var omöjligt, för det fanns massvis med folk som var kapabel till sånt. Halvar Streberg såg väl inte direkt ut att vara det, men satmaran däremot...
   Rutger Pärson fnittrade nervöst åt sina tankar, men samtidigt hörde han ljudet av en bildörr som slog igen. Äntligen kom det nån! Hastigt reste han sig och tittade ut genom fönstret. En röd bil stod parkerad nedanför på grusplanen vid altanen, men ingen människa syntes till. Han rusade ut från sitt rum och nerför trappan.
   Sixten som var i färd med att förklara sin älskade bils finesser för Anna, tystnade när Rutger Pärson kom stormande ut genom dörren.
   – Fattas det nån i den här kåken? sa Rutger Pärson, när han hämtat andan sen han lyckats stanna med hjälp av trappräcket.
   – Inte vad jag vet. Snarare finns det väl för många, sa Anna spydigt.
   – Jag menar om det saknas nån person, sa Rutger Pärson, utan att bry sig om Annas spydiga ton. Nån som försvunnit spårlöst den sista tiden till exempel.
   – Det ska vara Kalle Karlsson då, sa Anna. Han försvann som ett skott för drygt två veckor sen.
   Rutger Pärson bleknade. Här hade han legat en hel natt med en död Kalle Karlsson hängande ovanför huvudet. Benen kändes kraftlösa och han satte sig på trappan.
   – Vad är det med dig? sa Sixten. Du är ju alldeles blek.
   – Tacka för det, jag har hittat Kalle Karlsson, sa Rutger Pärson och begravde ansiktet i händerna. Jag var oppe på vinden för att leta efter gamla bokföringar, och där hängde han i taket.
   – Hihi, fnissade Anna och log med hela ansiktet. Det var väl det jag tyckte. Att takluckan var öppen, menar jag. Du råkade väl inte lossa på repet, va?
   Rutger Pärson stirrade förvånad på henne.
   – Visst lossade jag på repet. Hur kan du veta det? sa han.
   – Annars hade du inte sett sanddockan. Farfar hade sjuk humor och gjorde en sån som motvikt till takluckan. Lossar man repet åker dockan ner och luckan opp. Höll du emot?
   – Nä, det gick i ultrarapid ändå. Och gnisslade nåt för jäkligt gjorde det.
   – Synd att ingen öppnat luckan på flera år, annars hade du fått den i skallen.
   – Skönt, sa Rutger Pärson och drog en djup suck.
   – Säger du ja, sa Anna. Men det tycker inte jag. Nu blir det ett helsike att hissa opp dockan igen.
   – Jag sa skönt bara för att det inte var nån som hängt sig, sa Rutger Pärson. Menar du verkligen att det skulle ha varit lagom åt mig om jag fått den i skallen?
   – Är man så jäkla dum, är det inte mer än rätt. Senast det hände, var det nära att farsan fått sandgubben i skallen. Den gången var Märta tvungen att hissa opp den igen, för farsan orkade inte. Märta är stark som en häst.
   – Ja, ja, men jag är inte nån häst. Kanske du hjälper mig, sa Rutger Pärson och vände sig mot Sixten.
   – Visst, sa Sixten. Nån häst är väl inte jag heller, men klarar Märta av det så...
   – Nog är det lite hingst över dig i alla fall, slank det ur Anna och Sixten rodnade. Han kunde inte begripa varför Anna sagt det. Det var obegripligt.
   Men Rutger Pärson trodde sig veta varför hon sagt det. Aj, aj, tänkte han. Det var alltså ingen rök utan eld när han blivit tillsagd att passa dom. Såna anspelningar brukade tjejerna komma med, när det tagit eld nånstans hade han hört. Men där bedrog hon sig satmaran, för nåt släckningsarbete skulle det inte bli tal om. Han skulle nog se till att hon var sysselsatt med annat, den saken var klar.
   – Eftersom det inte är nån döing som hänger oppe på vinden, kan vi börja med att skriva in bokföringen i morron, sa han och försökte låta myndig på rösten. Passar det om vi sätter igång klockan nio i arbetsrummet?
   – Det passar inte alls, sa Anna bryskt.
   Rutger Pärson hade inte väntat sig att hon skulle säga emot, vilket fick honom att tiga för ett kort ögonblick. Nog hade han förstått att hon tillhörde den hårdfjällade sorten, men att hon skulle vara så kör i vägg. Alltså var det dags att ta till storsläggan.
   – När jag säger att vi ska börja i morron, så menar jag det också, sa han och spände ut den inte alltför imponerande bröstkorgen.
   – Och vad händer om jag inte vill då? Ska du straffa mig för det? Du har ju fått fullmakt av farsan, eller hur? Var det inte disciplinära åtgärder du skulle ta till om jag inte lydde? Men okej då, vi sätter igång nio. Men inte för att du säger det.
   Det hettade i Rutger Pärsons öronsnibbar. Hur hade hon fått reda på det där om disciplinära åtgärder? Hade hon stått utanför och tjuvlyssnat?
   – Ähum, sa han bara.
   – Vad då för disciplinära åtgärder? fräste Sixten och lät arg på rösten.
   – Jag får inte vara i verkstan, om jag inte gör som han säger, sa Anna och blev glad inombords över Sixtens inlägg.
   – Vem som kommer in i verkstan eller inte, är det jag som bestämmer, sa Sixten och rynkade ögonbrynen. Har du fattat det?
   – Jaa då, sa Rutger Pärson med ynklig röst. Men här oppe då? Jag måste ju lära henne... order från direktörn.
   – Anna bestämmer själv hur hon vill göra, sa Sixten och gick fram till trappan och lyfte upp Rutger Pärson som om han varit en vante. Ett hot till mot Anna och det blir en blöt fläck av dig. Följ med opp på vinden nu, så vi får det avklarat.
   När får jag bestämma nånting, tänkte Rutger Pärson, men samtidigt flög det för honom hur han skulle kunna rädda ansiktet.
   – Jag kom att tänka på en sak, sa han som i förbifarten. Vart tog den där Kalle Karlsson vägen?
   – Han var så pass smart att han bara stack iväg. Om inte, så hade det nog varit han som hängt där i repet, sa Anna. Bara så du vet det, la hon till, vilket fick Rutger Pärson att blekna.
   – Vad hade han då gjort? frågade han försiktigt.
   – Ingenting alls faktiskt, för han var lat och oföretagsam. Ja, när det gällde att göra nånting i verkstan. Men tokskallen försökte tafsa på mig inne på kontoret sista dan han var kvar, sa Anna och skrattade vid minnet.
   – Är det nånting att skratta åt, sa Sixten. Om jag varit här, hade han fått sig en omgång.
   – Mycket beklagligt, sånt gör man bara inte, passade Rutger Pärson på att säga.
   – Äsch, det hände ju ingenting, sa Anna. Ja, inte med mig i alla fall. Kalle Karlsson däremot fick sig en rejäl minnesbeta. Antagligen är han väl fortfarande sjukskriven efter den omgång han fick. Två knäckta revben och armen ur led fick jag höra efteråt.
   – Var det Halvar som...? Rutger Pärson avslutade inte frågan.
   – Farsan! Nä du, sånt klarar jag själv, sa Anna, vilket fick Rutger Pärson att tänka på det Halvar sagt, att hon kunde vara rent livsfarlig. Att gå i närkamp med henne skulle han aldrig våga sig på. Och henne skulle han sitta tillsammans med och försöka lära ut bokföring. Milda moster!


Kapitel 26


Ute i köket snodde Blixten förgäves runt och letade efter sin matskål – som han väntat sig skulle stå framsatt. Han sniffade ljudligt och fick vittring på Märta från rummet intill. Med bestämda kliv gick han fram till dörröppningen. Jodå, Märta stod mycket riktigt därinne.
   – Vroff, sa Blixten för att påkalla hennes uppmärksamhet. I vanliga fall var det allt han behövde säga. Märta brukade snabbt som ögat sätta fram ett rejält lass med god mat, men inte den här gången. Hade allihop blivit snurriga av värmen, tänkte han och blev stående i dörröppningen. 
   Men Märta hade inte ögon för någon annan än Halvar. Hela hennes inre hade råkat i uppror när hon sett honom lika vit i ansiktet som överlakanet, ligga till synes hjälplös i sängen. All den vrede hon känt på morgonen var som bortblåst, inte heller hade hon en tanke på det förestående giftermålet. Kvar inom henne, fanns bara de varma känslorna för honom.
   – Halvar lilla gubben... du ser så blek ut, sa hon och släppte skorna på golvet, drog upp klänningen till halva låren och kröp upp i den breda sängen. Knästående lutade hon sig fram och kände med handen på Halvars panna.
   Halvar insöp doften av parfym blandad med en svag svettlukt som gjorde honom både yr och varm. Märtas urringning var bara några centimeter från hans ögon vilket ytterligare höjde blodtrycket några snäpp. Han vågade varken andas eller röra sig, men kände samtidigt en våldsam lust att borra in ansiktet mellan hennes bröst. Varifrån den lusten kommit, kunde han inte förklara för sig själv. Det hade vad han kunde minnas, aldrig hänt tidigare. Inte med Märta i alla fall.
   Förbaskat också att det skulle hända just nu, när hon tydligen var på vippen att gifta sig med Ossian. Den skenheliga karlsloken som enligt Anna, roffat åt sig Märta mitt framför ögonen på honom. Enda trösten var att Ossian alldeles säker skulle behöva rejält med hjälp på traven. Visst var han tufflig, men förr eller senare så... Ja, lite långsökt kanske, men till och med en sån som Märta, skulle ju kunna råka bli lite för het på gröten. Ossian såg visserligen ut som vattvälling, men...
   Ja jäklar, vilken tur att han blivit sjuk just nu! Om han fortsatte vara sjuk, skulle ju det sätta krokben för både Ossian och Märta. Det var nog bäst att hålla Märta sysselsatt, så hon inte kunde träffa Ossian på ett tag. Enbart tanken fick honom att må mycket bättre, därför sa han:
   – Det kommer nog att ta ett bra tag innan jag blir frisk, det känner jag på mig.
   – Är det verkligen så illa? sa Märta och strök honom försiktigt på kinden.
   – Värre, sa Halvar. Ett tag trodde jag att jag skulle dö, la han till, vilket inte var någon osanning.
   Märta kände strupen dras samman och fortsatte av bara farten att stryka Halvar på kinden. Tanken på att Halvar kunde ha dött medan hon var borta, gjorde att hon kände sig skyldig. Varför visste hon inte själv.
   Blixten som stod kvar i dörröppningen, kunde inte fatta varför Märta plötsligt krupit upp till husse i sängen, istället för att ge honom lite uppmärksamhet. Det kunde naturligtvis bero på att hon inte hört honom, bäst att putta till henne lite så hon vet att jag är här, tänkte han och gick resolut fram till sängen. Märtas bak var det som putade ut mest, och där gav han henne en kraftig puff med huvudet. 
   Visst hade han väntat sig att sig att Märta skulle reagera, men inte på det sätt hon gjorde. Hon föll som ett avsågat träd över husse, som gav ifrån sig några underliga ljud. Antagligen fungerade husses mage som en studsmatta, för Märta for upp lika fort och vände sig mot honom.
   – Fy skäms, Blixten, sa hon. Så där får du inte göra.
   Men Blixten uppfattade det inte som en tillrättavisning. Snarare hade det låtit som om hon ville att han skulle puffa till henne igen. Mycket underligt hade han upplevt i sina dar, men det här... Om jag ber henne vackert då, tänkte han.
   – Vraff, vraff, gnydde han i sin eländigaste ton, och lade sitt stora huvud på sned. När han bad så snällt, måste väl ändå Märta begripa att det var matdags.
   Men inte då, hon brydde sig inte om honom utan vände sig mot husse igen. Besviken lomade han iväg mot köket. Bakom ryggen hörde han husse säga nånting och Märta fnittra så där fånigt som hon gjorde ibland. Nån mat tycks det inte bli idag, när inte ens Märta bryr sig om mig längre, tänkte han. I besvikelsen över att allt var emot honom, daskade han till dörren med ena framtassen så att den for igen med en smäll.
   Med ett dovt ogillande morrande som var ämnat för Märtas öron, kröp Blixten under köksbordet. Bedrövligt att ingen begrep att han var hungrig. Besvikelsen fick hans buskiga ögonbryn att darra och ögonen att tåras. Med ett darrande andetag drog han in luft i lungorna och tjöt ut sin sorg.
   Trots en begynnande dövhet begravde Rufsan, Anton Olssons gamla fårhundstik, huvudet mellan sina stora tassar. Ändå var det flera hundra meter som skilde gårdarna åt. Ytterligare några hundra meter bort reste sig nackhåren på Alrik Emilsson av de sorgsna ylanden som Blixten gav ifrån sig. Ylanden som skar genom märg och ben. Malin som satt mitt emot honom i bersån och tuggade på en hårdbrödsmörgås satte sig kapprak på stolen, ruskade på sig och fick något glansigt i blicken.
   – Hör du Blixten, Alrik, sa hon. Han är tydligen inte för gammal för att locka till sig tikar inte. Och på fredag är det vår bröllopsdag. Du vet väl vad vi brukar göra då, inte sant?
   Alrik Emilsson sjönk djupare i stolen. Han visste alltför väl vad hon menade. Ett öde värre än döden, som han alltid sa till Halvar. Dessutom skulle han bli tvungen att bada också, för det hade varit samma procedur dom senaste tio åren.
   Det fanns bara en sak han inte ogillade, och det var dagen efter. Då brukade Malin komma in med rosor på kinderna och ge honom kaffe på sängen och säga: Tänk att jag fick nåt rent på mig den här bröllopsdan också. Nåja, när det bara gällde en gång om året hade, han väl ingen orsak att klaga. Dessutom var det enda gången på året som Malin var nästan mänsklig, för sen var allt som vanligt igen.

 

 Kapitel 27


I samma ögonblick som Blixten började yla, var Rutger Pärson och Sixten på väg uppför trappan. Båda stannade mitt i steget och stirrade på varandra.
   – Vad är det som låter så där? sa Rutger Pärson med ömklig röst, när ljudet återkom med jämna mellanrum.
   – En varg, sa Anna nerifrån hallen. Det låter som om den är i köket. Om jag känner det odjuret rätt, vill han bara ha rejäla köttbitar. Så i det fallet, behöver du nog inte oroa dig. Men det är väl bäst att jag ger honom lite mat. Han kan ju få för sig att du duger.
   Plötsligt slutade oljudet lika hastigt som det börjat. Rutger Pärson och Sixten blev stående en kort stund, innan Sixten började gå uppför trappan. Rutger Pärson kände sig som en gammal man, när han med dröjande steg följde efter. Inte kändes det bättre av att hela tiden ha Annas triumferande skratt klingande i öronen. Skratta du, tänkte han. Vi får väl se vem som skrattar bäst och sist.
   Efter att Sixten hissat upp dockan på plats under taknocken, satte han sig i vindstrappan och lutade huvudet i händerna. Annas guppande bröst hade orsakat en underlig känsla i maggropen. Inte bara i maggropen förresten, utan lite överallt i kroppen. Det var som om det kröp miljontals myror kors och tvärs genom hela hans nervsystem. Visst skulle han vilja stöta på henne, men kunskapen om hur han skulle göra det var obefintlig. När det gällde bilar visste ha precis hur dom skulle behandlas, men tjejer...
   – Hörru Pärson, sa han rätt ut i luften. Du vet tydligen en hel del om både det ena och andra, va?
   – Tja, det beror på, sa Rutger Pärson och satte sig bredvid honom. Det gäller möjligtvis inte nåt om verkstan?
   – Nä, tok heller, sa Sixten, det gäller tjejer.
   – Tjejer är jag fenomenal på, ljög Rutger Pärson lättad och sträckte på sig. En annan har ju varit med om en hel del. Som den där jag berättade om förut... ja, hon som dumpade mig för nån rik gammal knös. Du förstår hon...
   – Jag tyckte du sa att hon är i mogen ålder, avbröt Sixten honom. Vad vet jag, hon kanske till och med är övermogen. Det är ingen jäkla fallfrukt jag vill prata om, utan unga tjejer. Hur vet man att...
   – Sara är ingen jäkla fallfrukt, sa Rutger Pärson och fick stålklang i rösten. Det ska jag tala om för dig att hon har klass. Det är en kvinna man sätter opp på en pedistal, och beundrar.
   – Men jag vill inte ställa opp nån tjej på en pedistal, sa Sixten. Jag vill ha en tjej som är varm och go. En som man kan klämma lite på både här och där. Enda problemet är att jag inte har nån vidare erfarenhet av tjejer. Vet inte hur jag ska bete mig helt enkelt.
   – Va! Vad sa du? sa Rutger Pärson och stirrade förvånad på Sixten. Han trodde inte sina öron. Här satt en kille som han tyckt varit kaxig och överlägsen och säger såna saker. Antagligen var det satmaran som varit påflugen och satt skräck i honom. Nån annan förklaring fanns inte när en kille som är lång, blond och dessutom skapad som en atlet, kläcker ur sig såna saker.
   – Har du knäck i lurarna, sa Sixten ilsket. Jag vill ha nåra tips begriper du väl.
   – Vilken ska du använda dom på då? sa Rutger Pärson och låtsades oförstående.
   – Anna naturligtvis, fräste Sixten.
   – Du vill alltså att jag ska tipsa dig om hur du ska få satma... Anna på rygg så snabbt som möjligt, sa Rutger Pärson och kliade sig i huvudet.
   – Lägg av, sa Sixten. Inte på stört precis, det får bli en senare fråga. Jag är dålig på att snacka in mig med tjejer helt enkelt. Visserligen har vi samma intresse för bilar, men inte är det väl precis romantiskt, att bara snacka om bilar och såna grejer. Romantiskt är det väl att pussas och... ja, inte att meka med henne precis, utan...
   – Utforska dom företräden hon har menar du väl, sköt Rutger Pärson in. Dom flesta tjejer gillar faktiskt det. Men som i ditt fall till exempel, är det nog inte bara att säga till Anna att du vill meka med henne. Det finns nog en viss risk att det kan missförstås, eller hur? 
   – Jamen, det är ju det jag menar. Men har jag bara klarat av att vara ensam med henne första gången, går det antagligen lite lättare sen. Eller vad tror du?
   – Det har du alldeles rätt i. Att vara ihop med en tjej första gången kan vara lite pirrigt. Men sen brukar det inte vara nåra problem. Jag minns så väl första gången...
   – För sjutton, jag pratar inte om att få ligga med henne! avbröt Sixten honom bryskt. Och jag har inte svendomen kvar, om du tror det. Första gången jag gjorde det var med en tjej i baksätet på brorsans Cheva sextiofyra. Det var på en raggarträff i Rättvik. Hon var lite dragen och yrade om nån Anders hela tiden. Andra gången var på en tältsemester och en tjej råkade gå fel mitt i natten. Jag vaknade av att hon kröp ner i sovsäcken bredvid mig. Spritt språngande naken! Tja, hon brydde sig inte om misstaget, så sen blev det full fart fram till på morronkulan. Och glad var jag naturligtvis. Man säger ju inte nej om dom vill ha en underredsbehandling, som brorsan brukar säga. Men om en tjej inte visar att hon vill, hur vet man då att det är fritt fram?
   Rutger Pärson svalde upprepande gånger. Jaha, då var det övertaget borta med vinden. Själv hade han ju bara gjort det en gång, och det var med Sara. Gjort och gjort, inte ens det var han säker på. I alla fall hade han inget klart minne av det. Dels för att han varit så fruktansvärt nervös, men också på grund av alla drinkar han stjälpt i sig för att stärka självförtroendet. Med den erfarenheten, vad skulle han säga egentligen...
   Sixten var så inne i sina egna tankar att han inte märkte att Rutger Pärson satt tyst och grubblande. Tankarna drogs obönhörligt till Anna. Det gick inte att bli klok på henne, tänkte han. Om alla tjejer på vischan var likadana, måste killarna ha ett rent helsike. Hon verkade vara lika lynnig som verkmästarn på hans gamla arbetsplats. Ena stunden trevlig, ja, riktigt mänsklig, men i nästa som en rasande furie. Men Anna var skitsnygg, det hade inte verkmästarn varit precis.
   Om inte Anna var så förbaskat rakt på sak, skulle han kanske våga... Nä, det var inte ens att tänka på. Hon skulle säkert gapskratta honom mitt opp i ansiktet. Eller kanske ge honom en omgång, som hon tydligen gett den där Kalle Karlsson.
   – Fasabelt så penibelt, sa Rutger Pärson och bröt tystnaden. Men orden var inte ämnade för Sixten, utan var snarare en egen reflexion.
   – Prata så man begriper, sa Sixten. Det jag vill veta, är hur jag ska få reda på om hon är villig eller inte.
   – Du kan väl fråga, sa Rutger Pärson. Hon säger ju alltid vad hon tycker.
   – Nog gör hon det alltid. Det är därför jag inte vågar, sa Sixten och suckade.
   – Det här blir inte lätt, sa Rutger Pärson, men tänkte mer på att Halvar gett honom fria händer att förhindra just det som Sixten ville ha råd om. Han tog av sig glasögonen och torkade omständligt av glasen med sin näsduk. Det Sixten sagt om underredsbehandling hade fött en djävulsk tanke. Satmaran behövde få en rejäl läxa, den saken var klar. Förr i tiden var det ju brukligt att ge bilarna en rundsmörjning och på en bilgalen tjej, skulle det väl i så fall göra susen. Om inte annat kunde det bli en hållhake som...
   – Men om jag inte vågar fråga, hur ska jag då få reda på om hon villig eller inte? sa Sixten, och Rutger Pärson kom av sig i sitt tänkande.
   Han satte på sig glasögonen och stoppade näsduken i fickan. Hur skulle han kunna veta det. Sara hade varit villig så det sprakat om det, så där fanns inget att hämta. Men om Sixten ville riskera både revben och armar, så inte honom emot. Förresten skulle det inte vara mer än rätt åt satmaran om Sixten lyckades.
   – Då tafsar du tills hon säger ifrån, sa han, och kände sig riktigt nöjd med det svar som ramlat ur honom. Han måste ha hört någon annan nämna det eftersom det kommit utan vidare.
   – Vad menar du med att tafsa? sa Sixten.
   – Tja, klämma lite här och var på henne. Säger hon inte nej, så är det fritt fram.
   – Du hörde ju själv vad som hände den där Kalle Karlsson. Nää  du, med Anna får man nog passa sig, sa Sixten. Skulle du våga pröva den metoden på en sån som hon?
   Rutger Pärson ryste till. Aldrig i livet! Nån självmordskandidat var han då rakt inte. Men Sixten verkade vara det, som bara pratade om henne.
   – Visst skulle jag göra det, sa han och försökte låta självsäker. Vad jag har upptäckt är, att alla tjejer är lika i det fallet. Dom gillar killar som går rakt på utan krusiduller. Jag minns speciellt en gång...
   – Du får minnas hur mycket du vill, men går du rakt på Anna, åker du på en propp, avbröt honom Sixten stridslystet.
   – Du kan vara alldeles lugn, sa Rutger Pärson oberörd. Men om det är nån i det här huset jag inte skulle tacka nej till, så är det Märta.
   – Då är du för sent ute, hon är visst betuttad i direktörn. Anna sa nånting om det alldeles nyss i alla fall. Sånt där märker ju inte vi killar. Ja, om nån är betuttad i en. Om dom inte hänger sig på en och visar det förbaskat tydligt vill säga. Hursomhelst håller väl Märta på som bäst och pysslar om honom i rummet bakom köket.
   – Pyss... pysslar om... bakom köket, stammade Rutger Pärson och blev likblek i ansiktet. Men han... han skulle ju resa bort.
   – Det blev ingen resa av. Han blev sjuk i sista stund, sa Sixten.
   – Adjöss med makten och härligheten, sa Rutger Pärson besviken och reste sig. Jaha, nu fattas bara att satma... jag menar Anna, inte vet ett förbaskade dugg om manuell bokföring också.
     Sixten följde förvånad Rutger Pärson med blicken. Konstig knopp, tänkte han. Vad var det för makt och härlighet han sagt adjöss till?


Kapitel 28


Ute på trappan satt Anna med benen uppdragna och hakan vilande mot knäna. Efter att ha fyllt Blixtens matskål, hade hon gått ut på trappan för att i alla fall försöka hitta på något som kunde rädda verkstan. Men lätt att tänka hade det inte varit eftersom inte bara Sixten, utan även hans fullblod till bil, hela tiden stört tankegångarna.
   Så långt hade hon i alla fall kommit i sitt tänkande, att det skulle till ett smärre under för att verkstan skulle kunna räddas. Det hade faktiskt sett lovande ut, när farsgubben verkat ha nappat på nödlögnen att Märta skulle gifta sig med Ossian. Och det hade kanske kunnat gå vägen, om han inte retat opp Märta. När farsgubben kanske var med på noterna för en gångs skull, ja då hade Märta satt sig på tvären. Varför hade allihop blivit alldeles helsnurriga? Kunde det bero på värmen?
   Som det här med Märta, tänkte Anna. Inte hade det väl hux flux flugit i henne att hon skulle vampa Ossian, bara för att jäklas med farsgubben. Kanske hon rent av gjort det för att göra honom svartsjuk. Men om hon gjort det av den anledningen, hur skulle hon då komma ur det? Speciellt svårt för Märta att vampa Ossian hade det nog inte varit. Ögonen hade ju nästan trängt ur skallen på honom, när Märta visat opp rumpan. Och tänk om det gått så långt att dom redan kuckilurat med varann! Då var det kört. Herrejösses, vilken soppa det blivit av allting.
   Men visst hade det verkat som om Märta fortfarande var betuttad i farsgubben. Hade hon inte låtit lite ängslig i bilen? Ja, inte så lite heller för den delen. Och kors i taket vilken fart hon haft, så fort bilen stannat framför bron. Hoppas Märta inte har gjort det med Ossian än, tänkte hon och suckade.
   Men det skulle ha varit roligt att ha kunna hört vad Märta sagt åt farsgubben. Förbaskat också att det hörts så dåligt genom dörren. Och att få ut nånting av det mummel som kommit inifrån sovrummet, hade det inte gått att bli klok på. Men om inte Blixten snörvlat så fruktansvärt när han ätit, hade hon kanske ändå kunnat snappa opp nånting, när hon lyssnat med örat mot dörren.
   Det enda hon kunnat uppfatta, hade varit stönanden från både Märta och farsgubben. Ett tydligt bevis på att Märta inte spillt nån tid för att banta ner honom. Därför hade hon uppmuntrande ropat: Kör hårt med honom, Märta, innan hon gått därifrån. Om Märta lyckades göra farsgubben riktigt mör, kunde det kanske bli folk av honom så att...
   Annas tankegångar kom av sig när Sixten, som efter att ha suttit och samlat mod i vindstrappan, satte sig bredvid henne. Anna märke inte att han verkade nervös, ja nästan rädd. Nu satt de tysta bredvid varandra med huvudet fullt av sina vitt skilda problem. Anna var så upptagen av sitt, att hon inte märkte hur Sixten försiktigt sneglade på henne.
   Kanske man ska ge farsan en vink om att Märta i alla fall har varit betuttad i honom, tänkte Anna. Att han kanske inte är alldeles chanslös. Den där Sara han yrat om, kunde knappast vara snyggare än Märta. Men antagligen var det också nödvändigt att hota lite med Ossian, eftersom han blivit alldeles till sig, när hon sagt att Märta och Ossian skulle gifta sig. Eftersom Märta faktiskt sagt att hon inte tänkte dö utan att ha varit ihop med en kille, skulle det kanske inte vara så omöjligt. Ja, det vill säga om hon nu fortfarande inte har varit det.
   Men Sixten skulle kanske kunna ge farsgubben en liten fin vink om Märta. Ja, att hon i alla fall varit betuttad i honom. Omöjligt var det ju inte att om Märta varit ihop med Ossian, kanske fått smak för det. Vad visste hon om sånt.
   Men att be Sixten om hjälp... Nää, det kunde hon då rakt inte göra. Fanns det inget annat sätt att tussa ihop dom? Om inte, var det ju adjöss med verkstan. Såvida inte... Den hastigt påflugna idén fick henne att ivrigt fråga:
   – Hör du, Sixten, har du nåra pengar på banken?
   – Nåra tusenlappar har jag väl, sa Sixten minst sagt överraskad av hennes fråga. Hur så?
   – Jag tänkte att du kanske kunde köpa verkstan, sa Anna. Då kunde du ju starta den där Internet bilskroten du talade om.
   – Följer du med på köpet då? sa Sixten, och förvånades över sin egen djärvhet. Men det är klart, hon kunde ju ta det för ett skämt.
   Något båda tvillingarna fått lära sig från barnsben, var att alltid säga sitt hjärtas mening. Att det inte alltid var uppskattat, hade Anna fått åtskilliga bevis på, men när det gällde Sixtens fråga hade hon inga betänkligheter.
   – Med hull och hår och hela faderittan, sa hon och såg på honom med allvarliga ögon.
   Sixtens hjärna började slira på lamellerna, som han själv sa när nånting bara snurrade runt i skallen. Han tänkte på hull och hår och hela faderittan – vad nu det betydde – men allt blandades till en salig röra. Hull brorsan, hår brorsan, faderittan brorsan, surrade det i hans arma hjärna. Naturligtvis! Om nån kunde ställa opp med pengar till hull och hår och hela faderittan, så var det han. Svarta pengar han gjort på begagnade bilaffärer visserligen, men vad gjorde det. Det var i alla fall värt ett försök.
   – Det är möjligt att jag kan skaffa fram pengar, sa han försiktigt.
   – O, Sixten... vad söt du är! sa Anna och slog armarna om hans hals.
   För första gången störde inte ordet söt Sixten. Istället kom han att tänka på vad Rutger Pärson sagt, att tjejer gillar killar som går rakt på. Men så långt vågade han väl inte gå.
   I samma ögonblick var det som om någon tog ett stadigt tag om hans nacke och sköt honom framåt. Av bara farten slog han armarna omkring Anna och gav henne en rejäl puss på munnen.
   Anna stirrade på Sixten med stora ögon efter att han pussat henne. Det var inte första gången hon blivit pussad, men det var definitivt den bästa.
   – Herrejösses! sa hon med darr på rösten, och härmade därmed omedvetet Märta, som i samma ögonblick stönade fram samma ord i rummet bredvid köket.
     Men i Märtas fall, rörde det sig inte bara om en puss. Med hetta i hela kroppen, rödblommiga kinder och jubel i hjärtat, kramade Märta Halvar så hårt, att också han stönade samma sak. Det Märta suktat efter i så många år hade till sist hänt. Äntligen hade Halvar kommit sig för med att tafsa, och det rejält till och med!


 Kapitel 29


Utsträckt på sängen i sitt rum, låg Rutger Pärson och stirrade upp i taket. Besvikelsen över att bakslagen duggade så tätt, fick hans strupe att dras samman och ögonen att svida. Han kände sig bedrövlig, ja rent av nedtryckt i skoskaften. Den självsäkerhetens mur han mödosamt byggt upp kring sin egen förmåga, hade raserats i en svinblink. Visserligen en bräcklig självsäkerhet som växt fram genom åtskilliga besök hos en psykiater, men ändå.
   Själv föredrog han att tänka på denne som en själsläkare, för det var själen som trasats sönder vid de tidigare katastrofer som drabbat honom. De båda inhoppen som vikarierande lärare, hade varit droppen som fått bägaren att rinna över. Att bli mobbad som lärare, hade vida överstigit de problem han tidigare haft under sin skolgång. Ja, på de tillfälliga arbetsplatserna också, för den delen.
   Med den nya självsäkerheten i ryggen, hade han sett med tillförsikt på framtiden. Någon knäppskalle var han ju definitivt inte, det bevisade om inte annat hans strålande avgångsbetyg. Det var ju därför vägen stakats ut mot höga mål. Ett toppjobb som motsvarade hans utbildning.
   Och visst hade framtiden tett sig i rosenrött, när han fått detta sitt första uppdrag som egen företagare. Men nu hade det rosenröda förvandlats till becksvart, när den vanliga oturen på nytt grinat honom i ansiktet.
   Visserligen hade första mötet med Halvar och hans satmara till dotter väckt vissa farhågor. Men själsläkaren hade ju lärt honom att aldrig vika undan för faror. Visserligen inte faror som rörde liv och lem, utan snarare då faror som lurade i arbetslivet. Men faror lurade tydligen överallt dit han kom. Oavsett det gällde arbete eller privatliv.
   Nåja, satmaran kunde ju inte rå för Halvars hastigt uppkomna sjukdom – som verkligen var ett streck i räkningen. Men visst hade han blivit förvarnad om att det kunde uppstå problem. Som till exempel när han talat om för sin mamma att Halvar var moderat. Var försiktig, Rutger lille, du har så lätt att ta intryck av andra. Börjar han prata skatter och politik så lyssna inte, hade mamma förmanat. Det där om skatterna hade ju redan varit på tapeten, så nu fattades bara att Halvar skulle börja prata politik, eller ställa till nåt annat elände för honom.
   En skräckinjagande tanke slog honom plötsligt. Seved Birgersson, hans morbror som ordnat uppdraget, hade försäkrat att utredningen skulle vara rena barnleken. Ge Halvar lite goda råd bara, så ordnar det sig, hade han sagt. Vad som skulle ordna sig hade han däremot inte sagt. Men nu började han ana. Han skulle nog visa den där direktörspolitikern, att Rutger Pärson lurar man inte så lätt.
   Den saknade bokföringen, visade ju klart och tydligt att det i Halvars fall, var fråga om oegentligheter. Inte alls otroligt eftersom Halvars evangelium, kom från moderaternas bibel om sänkta skatter och lättnader för företagare. Men för den skull, behövde han väl inte strunta i bokföringen! Eller var det så slugt uträknat, att det behövdes experthjälp till att skyla över oegentligheterna?
   Den tanken fick honom att tänka på lagen om ekonomisk brottslighet. Om så var fallet skulle han dras in i det hela som medhjälpare. Risken fanns, och den tilltalade honom inte. Men det skulle vara helt i stil med dom katastrofer som alltid drabbade honom helt oförskyllt.
   – Mig lurar man inte att medverka till skattebrott, sa Rutger Pärson med hög röst och stirrade förskräckt omkring när orden studsade runt väggarna.
    Hoppas ingen hörde, tänkte han. För med bestämdhet visste han ju inte att det var så. Men visst osade det räv. Förutsättningen för att han skulle kunna göra en ekonomisk utredning var att det fanns en bokföring. Inte bara en bokföring, utan också en möjlighet att jämföra med tidigare bokslut. Det betydde för det första, att han måste fråga Halvar var dom gamla boksluten fanns. För det andra måste en manuell bokföring göras i rödaste rappet, och den tekniken hade han ju aldrig lärt sig rent praktiskt. Det i sin tur betydde att han satt riktigt i smeten, eftersom han måste förlita sig till att satmaran visste vad hon gjorde. Men enligt Halvar, visste hon ju inte ett skvatt!
   Tanken fick honom att ruska på sig som en våt hund. Naturligtvis skulle han kunna klara sig själv genom att slå slagremsor på alla kvitton och räkningar han samlat ihop. Dom satt redan ordentligt insatta i en pärm sorterade i datumordning. Visserligen var slagremsor ingen fackmannamässig metod, men när det brann i knutarna så...
   Just den tanken fick honom att tänka på vad själsläkaren sagt. Han hade ju fått honom att tänka sig själv som en härförare. Inte i ordets rätta bemärkelse kanske, utan snarare omvandlat till att han skulle se sig som en ledargestalt inom ett STORT företag. Det nuvarande uppdraget hade ju egentligen ingenting med det att göra, men var ändå ett led i den fortsatta utvecklingen.
    Själsläkarens uppbyggande ord stod plötsligt i eldskrift i det något buckliga taket: ”Härföraren bör studera krigshistorien och sätta sig in i de olika krigsideologierna. Men i det ögonblick han har börjat ett slag måste han glömma allt han lärt sig och handla efter sitt eget förstånd.”
   Tidigare hade han inte riktigt fattat innebörden i de orden, som citerats från nån berömd krigsteoretiker. Men nu stod det hela klart för honom. Att han inte kommit på det tidigare! Det var ju bara att överblicka läget och använda sunt bondförnuft.
   Bort med dom teoretiska kunskaperna alltså, tänkte han och kliade sig i huvudet. Den massagen satte igång tankeverksamheten och någonstans ur hjärnvindlingarna dök farfar opp som gubben ur lådan. Han hade varit skrothandlare, och en gång skrutit om sitt sätt att hålla reda på debet och kredit. Få se nu, hur var det han sagt? Man stoppar inkomsterna i vänster ficka, det är debet det. Sen flyttar man över det som behövs att betala utgifter till höger ficka som är kredit. Av det som blir kvar i vänster ficka, stoppar man hälften i portmonnän och resten lägger man i kassalådan.
   Vilken snilleblixt! Moraliskt sett förkastligt visserligen, men så fruktansvärt enkelt. Varför använde inte alla företagare den geniala redovisningstekniken? Eller var det så att Halvar Streberg använde sig av just den? Rutger Pärson log stärkt av tanken och rättade till kudden under nacken. Om allt annat slår fel, tänkte han, återstår bara byxficksmetoden. En massa papper att stoppa i fickorna visserligen, men vad gjorde det.
    Byxficksmetoden fick honom att tänka på sin pappa. En söndagsmorgon hade han sett honom rejält bakfull ätande en hårdbrödmacka med skokräm på och rakvatten blandat med fruktsoda för att skölja ner med. Orden som pappa nästan ursäktande sagt skulle han aldrig glömma. ”Man tager vad man haver, sa polisen och satte kärringen sin i finkan”. Precis som sin pappa, skulle han helt enkelt ta det som var närmast till hands. Pappa kläckte i alla fall ur sig nånting vettigt, trots att han söp för det mesta, tänkte Rutger Pärson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar