söndag 12 april 2020

Vemodiga tankar.

Människor kastas ut i arbetslöshet och företag går i konkurs i parti och minut och allt detta beror på ett virus. Min fundering är hur det kan vara möjligt att efter bara några veckor står företag där och kan varken betala löner eller hyror. Hur bräckligt har egentligen allting varit i det tjänstesamhälle, ivrigt påhejade av våra politiker. Någonting måste vara helt galet med den svenska modellen.

En del undrar säkert över hur många privata tjänsteföretag  som blir kvar, eller förskolor och skolor. Många skolor drivs av riskkapitalister, som just nu försöker rädda det som räddas kan av sina enorma förmögenheter. De sitter i en helt annan sits än de småföretag där överskottet av rörelsen är samma sak som deras "lön" Ett bra år kan de göra avsättning som skall föras tillbaka till beskattning. Ganska många småföretag som använt resultatutjämning kan trotts att ingenting kommit in, tvingas betala skatt för att följa reglerna. De som klarar sig genom den här krisen kanske stupar på det skattesystem vi har om de fortfarande finns kvar.

Framtiden, eller åtminstone det närmaste året kommer folk att bli försiktiga med pengar, det kan komma en ny smäll och då gäller att ha i reserv. Ja, det gäller naturligtvis de som kan, de svagaste grupperna tvingas fortsätta försöka få pengarna att räcka till nästa utbetalning. Men visst kommer köp som inte är nödvändiga att läggas på is, problemen för handeln kommer att finnas kvar under lång tid framöver.

Har en känsla av att nöjesutbudet kommer att minska, inte minst i storstäder. Anrika Gröna Lund klarar inte av om sommaren blir spolierad av viruset kunde jag läsa, hur många pubar och smårestauranger som kommer att försvinna kan inte ens överblickas. Vår finansminister var i ett uttalande optimist och trodde arbetslösheten skulle hamna på runt nio procent, är rädd för att hon tvingas dubblera den siffran.

Vi måste bereda oss på att många av de jobb som nu försvinner aldrig kommer tillbaka. Det gäller inte bara vårt land utan i hela världen måste det ställas om från New Public Management och nyliberalistiskt tänkande till att försöka skapa ett hållbart samhälle. Det har varnats för de smarta maskinerna och robotarna men de makthavande har tänkt att den dagen den sorgen. Nu är vi alldeles säkert framme vid den dagen, den kom bara tidigare än vad många ens kunnat ana.

Även om ett nytt virus skulle drabba vår värld jobbar de smarta datorerna och robotarna på som om ingenting hänt. Vad de skall tillverka är en annan femma, det kommer att handla om verklig efterfrågan inte det som måste säljas med mördande reklam. De som tillverkar saker som behövs kommer att överleva, de som inte gör det går under. Det blir alltså färre saker att konkurrera om vilket vänder upp och ner på den värld vi haft.

Just nu pumpas det ut pengar för att företag skall kunna överleva men det kan inte ses som annat än konstgjord andning. De företag som inte har en stark ekonomisk grund att stå på kommer inte att överleva. Låter grymt, men det är vad det nyliberalistiska tänkandet aldrig tagit i beaktande, nämligen  att den ekonomiska tillväxten och konsumtionen skulle minska.

Har varit inne på det tidigare att det antagligen finns en högre makt som styr, människan har visat sig inte alls vara den intelligenta varelse som skall kunna kontrollera och ändra på de lagar som styr vår planets överlevnad. Nu har plötsligt människornas överlevnad hamnat i fokus och det är inte en dag för tidigt. Hoppas alla miljöfanatiker och rovdjurskramare nu fått en läxa om vad som är viktigast.

Pengar kommer det att bli ont om ett antal år framöver och de jobb som avlönas med skattepengar kommer att bli betydligt färre i framtiden. Staten  kommer att tvingas hålla hårdare i sina pengar vilket tvingar kommuner och landsting/regioner att skära ner på personal som inte behövs i verksamheterna. De som inte kan anses vara produktiva – det vill säga byråkrater och administratörer – har inte heller någon plats i det nya samhälle som måste byggas upp för framtiden.

 Spanien är inne på att införa Basinkomst, en ovillkorlig grundlön till alla medborgare. Landet har inte hämtat sig fullt ut sedan finanskrisen och med erfarenhet från det har politikerna tvingats tänka om i den nya och kanske ännu värre kris landet tvingas gå igenom. Skall bli intressant att se hur det kommer att bli. Fler länder kommer säkert att hårdbevaka utfallet om det beslutas om en Basinkomst.

Knappas våra makthavande politiker,, de förlitar sig till den svenska modellen men kommer alldeles säkert att tvingas tänka om. När man ser till allt som hänt enbart de senaste tio åren, känns det som att ingen i politisk maktställning försökt rusta vårt land inför kommande problem. Om man bortser från alla miljöskatter och avgifter för att stoppa upp klimatförändringen och förhindra en framtida naturkatastrof förstås.

Nåja, plötsligt hände det som många varnat för skulle komma betydligt tidigare än att klimatet skulle ställa till problem. Den ekonomiska katastrof många nu står inför kommer att vara betydligt värre än en naturkatastrof. Om vi får ett varmare klimat kommer människan att anpassa sig, det gäller förstås även de som drabbas ekonomiskt, men det drabbar också konsumtionen och därmed jobben.

Det kommer i alla fall att få ett stort antal människor att inse hur det är att leva på pengar som ligger under fattigdomsgränsen. Blir det tillräckligt många kommer alldeles säkert krav på Basinkomst, de kommer i alla fall ta reda på vad det skulle betyda för dem ifråga om trygghet när någonting händer.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar