tisdag 7 april 2020

Änglar, visst finns dom! Del 11

Ny dag, nya kapitel.

Kapitel 59


Uppe på sitt rum, satt Rutger Pärson på sängen och led helvetets alla kval. Snart kommer väl Sixten och sparkar in dörren, tänkte han och darrade till vid blotta tanken. Att han kunnat vara så infernaliskt dum! Visst hade han förivrat sig förr, men aldrig när det gällt tjejer. Och vad hade flugit i honom som pussat henne! Tillfälligt avbrott i hjärnkontoret?
   Men jag rådde ju inte för det, tänkte han till sitt försvar. Om hon inte haft så förbaskat underbara ögon, skulle det aldrig hänt. Det var svårt att tro att samma ögon kunnat sända isande kylslagna blickar. Nyss hade dom ju tvärtom varit så heta, att dom fått honom att smälta som smör.
   Uttrycket i hennes ögon, hade han tyckt sig kunnat läsa som en öppen bok. En bilderbok visserligen, men den hade slukat honom helt och hållet. Hon skulle aldrig ha öppnat den förbaskade boken för honom. Alltså fick hon skylla sig själv. Visar man opp en bild med ögon som utstrålar värme och lite vemod spetsat med illmarighet, kan det ju få vilken karl som helst på fall. Sixten var ju ett strålande bevis på det. Han hade ju ramlat pladask för henne så fort han kommit.
   Genom den stängda dörren kunde han höra röster från nedre våningen. Nu visste allihop vad han ställt till med. Men Sixten måste väl begripa att det hela varit en fälla. Frivilligt hade han inte gått i den, om inte Anna varit en så duktig skådespelerska. Hon hade faktiskt pussat tillbaks så att han tappat andan. Men oj så kvick hon varit att springa och tala om vad han gjort.
   Nu när alla visste vad som hänt, var det bäst att rymma fältet. Plocka ihop pinalerna och sticka iväg helt enkelt. Ivrigt började han riva ut sina saker ur byrålådorna. Nu var det bråttom.
   Annika, som omedelbart rest sig från bordet efter att Märta Segelberg sagt åt henne, hade ett beslutsamt uttryck i ansiktet när hon skyndade uppför trappan. Nu fick det vara slut på teaterföreställningen. Egentligen var det väl Anna som skulle reda ut det hela, men då skulle hon ju också bli tvungen att tala om vad som hänt för henne. Det var inte säkert att hon skulle kunna förklara för henne hur det hela gått till.
   Osökt kom hon att tänka på Märta Segelbergs ord om att finna sin andra halva. Det som hänt var det bara på grund av överraskningen, eller hade hon verkligen hittat sin andra halva? Framför dörren till Rutger Pärsons rum stannade hon upp och drog ett djupt andetag innan hon knackade.
   Knackningen på dörren fick Rutger Pärsons ben att vika sig så att han måste ta stöd mot byrån. Ängsligt vred han huvudet mot dörren.
   – Vem är det? sa han med svag röst.
   – Det är jag, sa Annika. Får jag komma in?
   – Helst inte.
   – Varför säger du så? Och varför låter du så konstig på rösten. Släpp in mig. Vi måste prata igenom det som hände begriper du väl.
   Jaha, dags för en rejäl utskällning, tänkte Rutger Pärson. Nåja, det var kanske lika bra att få det undanstökat. Det hade ju inte sett vidare trevligt ut att bara sticka iväg utan att ge en förklaring till det. På darrande ben gick han fram till dörren och låste upp.
   Precis som Anna, hade Annika från barnsben lärt sig att säga sitt hjärtas mening utan krusiduller. Därför sa hon så fort dörren öppnats:
   – Jag vill bara att du ska veta att det inte var mig du pussade.
   Orden fick Rutger Pärson att dumt stirra på henne.
   – Nähä, och vem pussade jag då? sa han med en röst som speglade hans förvåning. Det var samma ansikte så mycket kunde han se. Samma blus också för den delen, det såg han på knäppningen.  
   – Det vet du bäst själv. Men inte var det då mig i alla fall, sa Annika.
   Det blev för mycket för Rutger Pärson som stönande tog sig om huvudet. Att han skulle få sitt straff för den där olycksaliga pussen, det hade han ju förstått. Oroligt kikade han över hennes axel för att se om Sixten stod och lurade ute i hallen, beredd att komma in vid rätt tillfälle och göra en blöt fläck av honom. Han tog några steg bakåt och satte sig tungt när sängkanten träffade honom i knävecken. 
   – Om jag fattat det här rätt så har jag pussat nån, men inte dig, sa han och kände sig mer än olovligt dum. Och vem satt jag därnere och jobbade ihop med då?
   – Med mig naturligtvis. Men det begriper ju vem som helst att det inte var mig du pussade, utan nån annan. Därför vill jag veta vilken du innerst inne ville pussa?
   – Hur ska jag kunna veta det, sa Rutger Pärson sanningsenligt och nöp sig i armen för att känna efter om han drömde. Nog visste han med sig att ha pussat Anna, och hon nämnde ju själv pussen. Men det lät ju på henne som om han ändå inte gjort det utan pussat nån annan, hur nu det kunde vara möjligt.
   – Vet du inte! sa Annika i skarp ton. Då finns det inget annat sätt att få reda på det än att testa senare idag.
   – Vadå testa?
   – Det måste göras igen begriper du väl, sa Annika. Men du ska göra det med mig den här gången. Förresten är maten strax klar, så kom ner på en gång, la hon till.
   Inte så lite förvånad såg hon Rutger Pärsons ögon rulla i huvudet som på en enarmad bandit. Om inte Annika gått därifrån, hade hon tydligt sett två ögonvitor innan han föll baklänges på sängen. Men två ögonvitor verkade inte ge någon jackpot i Rutger Pärsons fall.


Kapitel 60


När Anna gett sig sjutton på att göra nånting, gjorde hon det också. Därför tvekade hon inte när det gällde att lura över Ossian. Men när hon satt sig vid skrivbordet inne på verkstadskontoret, fanns ändå en viss oro i kroppen innan hon lyfte telefonluren. Under den tid som tio signaler gick fram innan Ossian svarade, slog det henne hur hon skulle göra. Pang rakt på sak bara. Därför sa hon nästan lite för glättigt:
   – Hejsan Ossian, det är Anna.
   – Jag hör det, sa Ossian avvaktande, eftersom alla skyddsmekanismer kopplades på när han hörde vem det var. Är det nåt speciellt du vill?
   – Nä, jag ville bara att höra om det var sant att du är betuttad i Märta?
   Ossian drog in luft så hårt att Anna tyckte det kändes som om telefonluren sögs fast vid örat. Kors då, den frågan hade han nog inte väntat sig, tänkte hon. Nåja, det gällde ju att skaka om honom rejält så han svalde betet.
   Och nog kände sig Ossian omskakad alltid. Den första tanken som slog honom, var att ryktet nu börjat spridas över bygden. Om han tigit ändå.
   – Hur... hur kan... hur kan du tro det? stammade han fram.
   – Du låter så osäker. Gillar du inte Märta?
   – Visst tycker jag Märta är trevlig och rar på alla sätt, men...
   – Inga men, Ossian, avbröt Anna honom. Jag har då i alla fall hört att det är allvar mellan er. Man kan väl säga att det var en liten fågel som viskade.
   Nån liten fågel hade det väl knappast varit, tänkte Ossian. Snarare då en asgam vid namn Malin Emilsson. Men det sa han inte utan sysselsatte hjärnan med att hitta ett sätt att komma ur den brydsamma situationen. Anna märkte inte ens den lilla konstpausen, eftersom hon försökte komma på ett sätt att lura ut Ossian till gården. Hon märkte inte ens att Ossian tyst mumlade något om skvallertanter som skulle få på tafsen vid nästa kyrkkaffe.
   Ossian hade aldrig i sitt liv använt sig av en nödlögn, men med katastrofen lurande runt hörnet, sa han urskuldande:
   – Egentligen flög det bara ur mig att jag funderat på att gifta mig med Märta. Och egentligen är det Halvars fel. Om inte han letat på ett nytt fruntimmer, så... Ja, det ena gav det andra liksom. Det var väl därför det flög för mig att kan han, så kan väl jag. Tja, det gick av bara farten, liksom.
   – Hörru du! sa Anna med skarp röst. Såna allvarliga saker ska inte bara flyga ur en, det ska du ha klart för dig. Och du som är präst och allting.
   – Ja... jo... jag vet det, sa Ossian lamt.
   – Hur ska du ha det nu då? Tänker du fria till Märta eller inte?
   – Kanske, jag vet inte. Ja, det vill säga om jag vågar efter det här, sa Ossian, som börjat känna hur kroppen dallrade som en gelantinklump.
   – Äsch, inte behöver du oroa dig för det. Se till att du kommer över i kväll vid niotiden så ska Annika och jag ordna så ni får vara ifred. Ärligt talat så tror jag inte att Märta är omöjlig. Hon är faktiskt betuttad i dig. Jodå, det är verkligen sant, så det så. Tro mig.
   – Jaså, säger du det, sa Ossian misstroget.
   Men hjärtat började picka oroväckande i bröstet. Det kunde ju vara sant, lika gärna som det kunde vara ett av Annas minst sagt grova skämt. Om det var ett skämt, så var det ju inte första gången hon utsatte honom för ett sånt.
   – Tror du att jag ljuger för dig, va? sa Anna i ett tonläge som hon själv tyckte lät övertygande.
   – Med dig vet man ju aldrig riktigt säkert, sa Ossian och försökte sig på ett skratt. Det gick inget vidare. Mest lät det som ljudet från en knirkande osmord cykelkedja. Men vad kommer Halvar att säga tror du? la han försiktigt till.
   – Äsch, bry dig inte om vad farsan kommer att säga. Förresten har han nog ingenting emot det. Tvärtom. Oroa dig inte, Ossian.
   – Jaså, jaha... Ja, vi säger väl det då. Var det vid niotiden du sa?
   – Precis.
   – Jag kan ju inte få mer än nej, sa Ossian och lade frånvarande på luren och satte sig tungt på stolen.
   Sakta ersattes den velighet han känt tidigare med beslutsamhet, fjärran från det han upplevt tidigare. Inte bara beslutsamhet, utan också en gudomlig känsla av att ett högre väsen tagit hand om allting. Styrkt av det, kände han sig till och med övertygad om att våga fria till Märta. Men den tanken startade också en varningssignal i bakhuvudet. Gick det inte lite väl fort?
   Ossian blundade. För sin inre syn kunde han inte bara se ett par fylliga röda läppar, utan också överdelen av ett par mjällvita svällande bröst. Han kunde till och med känna parfymdoft och hur kraftiga armar omslöt honom. Känslan fick ett saligt leende att spridas i hans ansikte.
   Anna för sin del studsade som en guttaperkaboll upp och ner på stolsitsen. Det hade lyckats! Nu gällde det att finslipa detaljer. Herrejösses, vilken överraskning Ossian skulle få!
   Sixten hade Anna ovetande stått i dörröppningen och lyssnat under större delen av samtalet. Anna ryckte till när Sixten sa:
   – Vad håller du på med?
   – Ordnar en träff åt Märta.
   – Men, hon har ju åkt opp till fäbon.
   – Ettan ja, men inte Tvåan, sa Anna utan att vända sig om.
   – Förklara dig, sa Sixten.
   – Det är ju enkelt! Vår Märta kallar vi för Ettan, och Märta Segelberg har du ju hört att vi kallar för Tvåan. Fattar du?
   – Så där, sa Sixten. Om jag fattat det rätt, så har du alltså ordnat en träff åt Tvåan med den du pratade med.
   – På sätt och vis kan man väl säga det.
   Sixten ruskade på huvudet för att få bort känslan av att rummet började snurra. Den öl som Malin bjudit på hade tydligen varit starkare än han trott. Varför snurrade det annars så förbaskat? Men plötsligt slutade det snurra och han sken upp. Ja jäklar, det var ju solklart!
   – Du menar väl inte att du tänker lura karlstackarn till fel Märta?
   – Jovisst, sa Anna glatt.
   – Och hur menar du att han inte ska märka nån skillnad?
   – Det är bara det som är problemet, sa Anna. Det var Ossian jag pratade med, förstår du. Tvåan är betuttad i honom sen dom fick fel på bilen. Men jag misstänker att Ossian och Ettan redan har kuckilurat med varann. Åtminstone fattade jag det så. Så om vi inte kan tussa ihop Tvåan och Ossian, är det nog adjöss med verkstan. Därför måste vi se till att Tvåan får Ossian inom greppavstånd. Känner jag henne rätt, släpper hon honom aldrig.
   – Du kan inte vara riktigt klok, sa Sixten, men rösten antydde något helt annat. Mycket har jag hört, men blåsa en präst!
   – Jag har inte en tanke på att lura Ossian. Tvåan är faktiskt betuttad i honom, så det så. Att han kommer att råka hamna hos fel Märta kan väl inte jag rå för. Förresten lät han så velig att det nog är hipp som happ vem han friar till.
   – Friar… nää, det kan du inte mena! Att lura honom till fel fruntimmer är en sak, men att få honom att fria... Hur ska det gå till menar du? Att det är fel Märta kommer han ju att upptäcka omedelbart. Han är väl inte blind.
   – Tyvärr, och det är enda kruxet just nu. Men Tvåan kommer att samarbeta vad vi än hittar på, så det gäller att... Anna tystnade och lade pannan i djupa veck.
   – Se till att det är mörkt, fyllde Sixten i den inte avslutade meningen.
   – Hur ska det gå till? Vi kan väl inte släcka i hela kåken.
   – Nä, men i rummet där hon är, sa Sixten. Dra ner rullgardinen också och släpp in honom dit. Kommer man utifrån där det är ljust, ser man ingenting förrän efter en stund. Men det betyder att den där Tvåan, måste snabba på av bara sjutton innan han kan se nåt.
   – Gud vad smart du är! skrek Anna och studsade upp från stolen och slog armarna om Sixtens hals. Det där var värt en puss, la hon till och gav honom också en. Det vill säga, det var meningen att det bara skulle bli en puss, men Annas och Sixtens hormoner ville annat.
   Åtskilliga minuter senare sa Sixten:
   – Vad tror du kommer att hända mellan Tvåan och Ossian?
   – Bekymra dig inte om det, sa Anna. Tänk på oss istället.
   – Jag kan inte låta bli att tänka på det. Har du tänkt på att han faktiskt blir inlurad i ett rum tillsammans med nån han tror är en helt annan? Vem vet, det kan ju gå så långt att dom sätter igång och... Ja, du vet vad jag menar.
   – Och vad är det med det då? Tvåan har säkert haft karltorka i många år.
   – Men fattar du inte, Ossian är ju präst!
   – Äsch, präst är han bara utanpå. Jag såg nog hur han glodde på Ettans rumpa när jag skjutsade dit henne. Han blev knallröd i ansiktet och flåsade som en häst. Så jäkla mycket kunde han ju inte se, men det räckte tydligen. Präst eller inte, men när en tjej visar rumpan, går det tydligen hur lätt som helst att vampa en kille. Du tände ju på min rumpa, förresten. Nä, bry dig inte om Ossian, utan svara på hur du skulle göra. Skulle du säga nej om du fick chansen?
   – Inte med dig i alla fall, sa Sixten med övertygelse i rösten.
   – Nu trycker du verkligen på startknappen, sa Anna och ögonen sprakade som tomtebloss på julafton. Jag blir alldeles salig. Du, i kväll... kan vi inte... Anna tystnade och rodnade. Det hade låtit så påfluget och rakt på sak, inte romantiskt precis. Men det var ju så nytt och spännande att pussas med honom. Lika roligt som att meka med bilar, faktiskt. Först nu började hon förstå varför Annika så ofta stått och pussats med Åke Fläder.
   – Förlåt, sa Sixten som missförstod hennes tystnad och drog sig försiktigt några centimeter tillbaka, så hon inte skulle känna det han tryckte på den förmodade startknappen med.
   – Förlåt, varför det? Det känns ju underbart, sa Anna med bestämd röst.
   – Nog fasiken är Satan lös alltid, hördes Alriks röst utifrån verkstan.


Kapitel 61


Nu tycker jag att det får vara nog för idag, sa Annika och slog igen bokföringsboken. Ja, med det här, menar jag. Vi har ju en sak kvar att göra.
   – Vadå? sa Rutger Pärson trött och frånvarande. Vi har gått igenom allt. Förresten är klockan över sju.
   – Men det är inte för sent för att testa, sa Annika och reste sig från skrivbordet.
   – Testa vadå? sa Rutger Pärson och stirrade förvånad på henne.
   – Att pussas, så klart! Kom hit och gör om det du gjorde på förmiddan, men med mig den här gången.
   – Snälla, säg att jag slipper göra det. Det var ett stort misstag, och det vet du. Jag har mått dåligt hela eftermiddan tack vare det.
   – Varför säger du att det var ett misstag? Enda misstaget var att du inte visste vem du pussade, sa Annika.
   – Å jo, nog vet jag väl att det var dig jag pussade.
   – Neej, säger jag, sa Annika i skarp ton. Det var inte mig du pussade.
   – Börja inte nu igen, sa Rutger Pärson. Jag orkar inte med det. Men okej då, det var inte dig jag pussade. Är du nöjd då?
   – Inte förrän du har pussat mig. Kommer du hit eller ska jag komma till dig?
   Rutger Pärson reste sig på darrande ben och lade pärmen på skrivbordet. Nog hade väl första gången en tjej, nästan kommenderade honom att pussa henne kunnat vara annorlunda, tänkte han. 
   – Du tänker väl inte klappa till mig? sa han med lätt darr på rösten.
   – Det har jag ingen orsak att göra, och det vet du.
   – Ja då så. Än har du chansen att ångra dig, sa han och gick runt skrivbordet och stannade framför henne.
   – Glöm det, sa Annika och fuktade läpparna.
   – Skyll dig själv, sa Rutger Pärson och slog armarna omkring henne.
   De första minuterna försvann i ett rosafärgat skimmer, de nästkommande fem minuterna tyckte Rutger Pärson att han var tyngdlös och kunde sväva. Ja, det vill säga han hade kunnat göra det, om inte Annikas armar hållit ett stadigt grepp om hans nacke. 
   Men om Rutger Pärson tyckte sig kunna sväva, var Annika redan i sjunde himlen och hon tänkte: Herrejösses, så han kan pussas! Omedvetet lirkade hon sig närmare tills hon satt fastklistrad som ett frimärke mot honom.
   På något underligt vis kände hon sig som en trädkramare. Att Rutger Pärsons spinkiga kropp gav henne associationen av en trädstam, berodde inte bara på själva formen, utan också på den utskjutande trädgren som envist skavde mot hennes mage. I och för sig inget obehagligt, och problemet löste sig självt, när trädgrenen med lite hjälp från Annika trycktes upp mot stammen
   Efter uppskattningsvis tjugo minuters pussande, släppte de taget om varandra för att hämta andan. Annikas nu rödblommiga ansikte strålade och det fanns något drömmande i de klarblå ögonen.
   – Nu vet jag att det var mig du pussade, viskade Annika. Så här har jag aldrig känt det förut.
   – Inte jag heller, sa Rutger Pärson med knappt hörbar röst och drog upp skjortan ur byxorna så den fick hänga utanpå, för att dölja en som han själv trodde, en alldeles för iögonfallande utbuktning.
   – Det känns faktiskt som om jag skulle vilja... Annika avbröt sig och tryckte båda händerna mot skötet.
   – Vilja vadå? Rutger Pärsons fråga kom mekaniskt utan tillstymmelse till nyfikenhet bakom. Hans hjärna hade redan börjat söka en lösning på det delikata problemet att Anna tydligen valde honom istället för Sixten. Men vad skulle Sixten säga när han fick reda på det...?
   – Göra nånting som jag länge drömt om, sa Annika och avbröt hans tänkande. Jag har aldrig känt det så här nån gång förstår du. Ja, att jag hittat den rätta för det, menar jag.
   – Menar du att jag är den rätta för det då?
   – Mmmm...
   – Vad kan det då vara som du har drömt om? sa Rutger Pärson och sneglade försynt nedåt för att se om skjortan skylde.
   – Att kuckilura, sa Annika och slog ner ögonen. Har du gjort det nån gång?
   – Nä, det har jag aldrig gjort nån gång, sa Rutger Pärson sanningsenligt. Men naturligtvis vill jag pröva på det med dig, la han till.
   – Tänk, jag anade det! sa Annika och slog förtjust ihop händerna. Jag har inte heller gjort det nån gång. Då blir det första gången för oss båda.
   – Ja, det blir väl det, sa Rutger Pärson och stirrade förvånad på henne. Nog hade hon pratat en massa tok tidigare, men det verkade bara bli värre. Höll hon på att få värmeslag eller nåt i den stilen?
   – Vet du, det känns riktigt på nåt sätt, sa Annika.
   – Riktigt... ja, jag antar det, sa Rutger Pärson, trots att han inte fattade ett dugg vad det var fråga om.
   – För du vill väl göra det med mig? frågade Annika i nästan vädjande ton.
   – Jag sa ju det. Det finns ingen jag hellre skulle vilja göra det med, sa Rutger Pärson och menade det också. Vill du att vi gör det här och nu? frågade han därför.
   – Nä, tok heller, sa Annika och fnittrade. Det här är väl inte rätta platsen precis. Men vi har verkligen nånting att se fram emot, eller hur?
   Rutger Pärson kom sig inte för att säga något, utan nickade bara jakande.
   – Teoretiskt vet jag allt om hur man gör, sa Annika. Rent praktiskt ska det nog ordna sig också. Nej du, nu måste jag in och prata lite med Tvåan, la hon till.
   Rutger Pärson nickade igen, trots att han inte hade den blekaste aning om vad som rörde sig i Annikas huvud. Inte heller förstod han varför hon kallade sin syster för Tvåan. Och vad hade hon menat med teoretiskt och praktiskt? Och det där kuckilura som hon ville göra med honom, var det nån sorts spel eller nånting i den stilen? Nåja, det skulle väl visa sig.
   – Jag tror inte det är sant! Gud vad spännande, tycker inte du det också? kvittrade Annika och försvann ut ur arbetsrummet utan att vänta på svar.
   – Gissa två gånger, sa Rutger Pärson ut i tomma luften.


Kapitel 62


Anna din olycksfågel, hur kunde du hitta på nåt så vansinnigt? sa Annika och borstade bort en fläck hon fått på blusen, sen de rest en stege mot väggen under Märtas sovrumsfönster. Hur har du tänkt dig att få Ossian att klättra opp till Tvåan? Jag kan då varken se honom som Romeo eller Tvåan som Julia. Dessutom är han höjdrädd, om du inte vet om det. Enligt Frida, törs han inte ens kliva opp på en stol.
   – Jag kom inte på nåt bättre i hastigheten. Har haft fullt opp med annat, sa Anna oberörd.
   Och det var faktiskt sant. Ossians förestående friarbesök hade snabbt glömts bort när Jönssons gamla skraltiga skördetröska – i behov av omedelbar akut behandling, som Jönsson uttryckt det – kommit inskramlande vid fyratiden. En reparation som betytt inkomster som så väl behövdes. Trots att Sixten bredvilligt ställt upp för att hjälpa till med det för honom fullständigt okända fordonet, hade klockan hunnit bli halv åtta innan den brådskande reparationen varit avslutad.
   – Men det måste finnas nån orsak till det? envisades Annika. Och varför måste Tvåan ha rullgardinen nerdragen?
   – För att inte Ossian ska se vilken han friar till naturligtvis.
   – Menar du att...? Annika tystnade och kippade efter luft.
   – Naturligtvis!
   – Du kan inte vara riktigt klok! tjöt Annika, och hennes ansikte sprack upp i ett stort leende. Ossian tror att det är Ettan han ska träffa, va?
   – Tror och tror. Du skulle ha hört hur osäker han lät när jag frågade om han tänkt fria till Märta. Han hade funderat på det, sa han. Men bara för att farsan ska gifta om sig. Har du nånsin hört på maken! Om han nu absolut vill gifta sig, spelar det väl ingen roll vilken Märta det blir. Eftersom Tvåan har blivit så betuttad i honom, tyckte jag det passade bra helt enkelt.
   – Men vad tror du Ossian kommer att säga när han upptäcker det?
   – Han får väl skylla sig själv, om han friar utan att se efter vem det är, sa Anna och ryckte på axlarna. Förresten har vi inte sett hur det går.
   – Nä, det är sant, sa Annika. Men det skulle inte förundra mig om det går vägen. Vet du, jag tror faktiskt att Ossian innerst inne gillar Tvåan. Att Tvåan är helfrälst i Ossian, finns det ju inga som helst tvivel om. Och jag förstår precis hur hon känner sig, för när Rutger pussade mig, så...
   – Vem pussade dig sa du? avbröt Anna henne och blev vit i ansiktet. Var det glasögonormen du pratade om förut, som var bra på att pussas?
   – Ja... jo, sa Annika och rodnade. Men nån glasögonorm är han inte, la hon till. Tvärtom är han jättegullig.
   – Har ni gjort nåt mer än pussats? sa Anna som nu skiftat färg och blivit mörkröd i ansiktet.
   – Inte än i alla fall. Varför frågar du?
   – Jag har inte tänkt på det förrän nu, men du har inte varit dig lik. 
   – Det beror väl på att allt hände så snabbt. Det var pang på som Tvåan brukar säga. Först visste jag varken ut eller in, men nu vet jag att han är min saknade halva. Åke Fläders pussar bara pirrade lite, men Rutgers...
   – Det där med pang på låter bekant på nåt sätt. Är det säkert att du inte redan har kuckilurat med honom?
   – Neej, sa jag ju! Men det var nära ögat i kväll må du tro. Han har inte heller kuckilurat nån gång. Ändå var det nära att vi gjorde det i arbetsrummet. Det vill säga han frågade om vi skulle göra det, men jag tyckte vi skulle spara med det.
   – Nära ögat sa han som fick en spark i arslet också, fräste Anna. Jaså, han har aldrig gjort det, va! Det ska jag tala om för dig, att den där siffercasanovan har haft ihop det med ett äldre fruntimmer. En som kanske till och med är i farsans ålder. Åtminstone sa han så till Sixten.
   – Det kan inte vara sant! stönade Annika.
   – Fråga Sixten, så får du höra att det är sant.
   – Nä nu jädrar! skrek Annika och snodde runt på klacken. När jag får tag på Rutger, ska jag banne mig...
   – Klappa till honom rejält, fyllde Anna i när Annika inte hittade ord för vad hon skulle göra med Rutger Pärson. Nog för att du klarar det själv, men... Anna avbröt sig och rusade efter Annika som var på väg att försvinna runt husknuten.
   Sixten som satt sig på trappan för att inte vara i vägen, var inte alls säker på vilken av tvillingarna det var som i fullt humör kom rusande runt husknuten och skrek:
   – Vet du var Rutger är nånstans?
   – Jag tyckte jag såg honom försvinna bakom uthuset för en stund sen, sa Sixten. Han såg ut att vara i en annan värld. Han skulle kanske gå och titta på nånting.
   – Ja stjärnor ska han få se i alla fall, det kan du vara säker på, fräste Annika. Har han sagt till dig att han haft ihop det med ett äldre fruntimmer?
   – Han yrade nånting om det, sa Sixten. När jag kallade henne för fallfrukt blev han förbaskad, och sa nåt tjafs om att hon var nånting man satte opp på en pedistal. Som nån sorts jädra porslinsdocka. Han är lite knepig, men för det behöver det väl inte vara nåt fel på killen. Vad har han gjort nu då, eftersom du...
   Sixten tystnade eftersom Anna blev synlig i samma ögonblick. Vem var vem egentligen?
   – Åhhh, den förbaskade... Annika avslutade inte meningen utan rusade ner mot uthuset.
   – Jag förklarar sen, skrek Anna och rusade efter, vilket i alla fall fick Sixten att fatta vem som var vem av dom båda.
   – Men hur blir det med Ossian då... om han kommer? ropade Sixten efter Anna, men fick inget svar.


Kapitel 63


När Ossian Bladudd strax före nio av försiktighetsskäl, parkerade sin Cortina framför den Strebergska verkstadsbyggnaden, var han ett offer för stridiga känslor. Dels hoppades han innerligt att nånting äntligen skulle hända, men samtidigt var han livrädd för just det. Vad som helst kunde ju hända.
   Att det olycksaliga han i hastigheten slängt ur sig för Frida Jansson skulle spridas som en löpeld, hade inte kommit som en överraskning. Men att den brasan skulle nå den Strebergska gården så snabbt, hade kommit som en chock för honom. Och alldeles säkert också för Märta, som nog haft det ganska hett om öronen, om han kände Anna rätt.
   På sätt och vis hade ändå skvallertanterna gjort en välgärning, eftersom dom tydligen fått Märta förberedd på hans giftermålsplaner. Och om det var som Anna sagt, hade tydligen skvallret fallit i god jord också. Om Anna verkligen talat sanning, förstås. Det fanns alltid en risk med Anna, det var han väl medveten om.
   Men det kan ju mycket väl vara så, att Märta inte har nånting emot att jag kommer hit, resonerade Ossian med sig själv. I köket hemma hos Halvar, vågade han alltid vara sig själv tillsammans med Märta. Över en kopp kaffe, skulle det alldeles säkert gå att resonera igenom allt som gått snett vid hennes besök. Inte bara för honom, utan också för henne. Hon hade kanske upplevt det lilla intermezzot när hon klev ur bilen som pinsamt och därför skämts över det. Just den lilla detaljen, kunde ju ha varit orsaken till att Märta uppfört sig lite underligt.
   Det kan ju naturligtvis också berott på, att han inte ens nämnt hur förändrad hon blivit, fortsatte Ossian att resonera med sig själv. Hon hade ju faktiskt klätt opp sig för hans skull och då hade det väl också varit på sin plats, att han gett henne en komplimang. Visserligen hade det väl inte varit så taktfullt precis, att tala om för henne vilka utsökta kurvor hon utrustats med. Men visst hade han försynt kunnat påpeka vilken skönhet hon blivit. Det var ju sånt en kvinna ville höra. Kanske var det just den uteblivna komplimangen, som gjort henne lite purken och snäsig.
   Jag är för orutinerad helt enkelt, tänkte Ossian och klev ur bilen. Det hade behövts massvis med träning för att kunnat hantera det som hände med Märta. En som haft möjlighet att träna, skulle alldeles säkert ha utnyttjat det lilla missödet till sin fördel. Men vad hade han gjort, jo stirrat på härligheten och betett sig som ett fån! Och ändå var han ju tekniskt sett inte oskuld. 
   Men det man en gång lärt sig, brukar ju sitta i. Så sa i alla fall folk om att cykla, men det var ju inte samma sak. Förresten var risken minimal att han skulle behöva vissa opp sina färdigheter på det intima området tillsammans med Märta redan i kväll. Antagligen skulle väl inte det ske förrän han friat. Och fria till Märta i kväll, det tänkte han då inte göra. Det vågade han helt enkelt inte.
   Märta skulle naturligtvis kunna föra giftermål på tal och vad kunde hända då? Efteråt! Så tänkte Ossian och benen började skaka så våldsamt, att han måste ta stöd mot verkstadsväggen.
   Men den på kärlek svältfödde Ossian var som Bileams åsna. Uppe på sitt rum gick Märta Segelberg otåligt fram och tillbaka på golvet i febrig väntan. För varje minut som minutvisaren på armbandsuret sniglade sig fram, skapades underbara fantasier om det förestående mötet med Ossian.
   Därför märkte hon inte att svetten rann i små rännilar både på ryggen och under armarna. Det enda som störde henne, var Annas förslag att rullgardinen skulle var nerdragen när Ossian kom inklättrande. När Halvar var borta. varför kunde då inte Ossian gå den vanliga vägen? Och varför måste rullgardinen vara nerdragen? Det måste i alla fall finnas nån anledning till det, därför hade hon inte protesterat. Ossian hade kanske rent av föreslagit det, vad visste hon. Han var ju så blyg hade hon hört och då kunde lite mörker hjälpa till, förstås.
   Märta Segelberg kastade en blick på den renbäddade sängen. Var det för vågat att ha tagit av sängöverkastet? Visst kunde det missförstås, men i ett sovrum måste dom ju hålla till på sängen! Men det är nog bäst att jag tar det lite försiktigt med honom, tänkte Märta och började på nytt gå fram och tillbaka över golvet.
   Efter att ha gått fram och tillbaka i ett par minuter, stannade hon förvånad upp mitt på golvet och kliade sig frånvarande på ena skinkan. Vad konstigt, tänkte hon. Är det folk utanför som pratar, eller vad är det? I samma ögonblick sa en röst klart och tydligt:
   – Nu är du ganska nervös, va? Var inte det, för Ossian är den snällaste som finns. Och du, bry dig inte om att han är präst. När ni träffas, så gå inte som katten kring het gröt, utan krama om honom och ge honom en rejäl puss på munnen direkt. Sen säger du rent ut att du blev kär i honom vid första ögonkastet.
   – Nää, så kan jag väl inte göra, sa Märta högt i förvåningen över det hon hört.
   – Det kan du visst det, sa rösten och Märta såg sig oroligt omkring.
   Nu började det verkligen bli illa ställt med henne. Men visst hade rösten haft rätt, hon var nervös inför mötet med Ossian. Eftersom det inte fanns nån i närheten, måste det ju ha varit sina egna tankar hon hört. Och det är klart, så till mig i trasorna som jag är nu, är det väl inte så underligt, tänkte hon.
   Därför tog hon det som något naturligt, när rösten sa:
   – Du är ju alldeles genomblöt av svett. Gå ut och svalka av dig. Varför inte en sväng ner till verkstan och tillbaks. Det är gott om tid.
   – Ossian kommer ju inte än på en stund, så det gör jag, sa Märta Segelberg och skyndade ut genom dörren.
   När hon passerade Sixten på trappan sa hon:
   – Kommer Ossian, kan du väl tala om att jag har gått en sväng. Jag behöver lite frisk luft förstår du.
   – Men skulle du inte... Längre kom inte Sixten, för Märta Segelberg försvann med långa kliv utefter vägen ner mot verkstan.
   Hastigt reste sig Sixten och stod rådvill en kort stund. Tänk om Ossian skulle dyka opp och inte Märta fanns på rummet, ja då jäklar... Nu hade Tvåan trasslat till ritningarna rejält. Bäst att varsko Anna om det, tänkte Sixten och rusade över gårdsplanen mot uthuset.


Kapitel 64


Rutger Pärson som drömmande med slutna ögon suttit lutad mot uthusväggen, rycktes tillbaka till verkligheten av en rungande örfil.
   – Du din... din... förbaskade siffercasanova! skrek Annika, men i samma ögonblick gick det upp för henne vad hon gjort. Skamsen över att farfarsmors okontrollerbara tvärilska spökat igen, sjönk hon ner på knä framför honom och gömde ansiktet i händerna. Herregud, vad hade hon ställt till med!
   – Aj, det där gjorde ont, sa Rutger Pärson och lade handen på sin brännande kind.
   – Förlåt... förlåt, snyftade Annika fram. Jag vet inte vad som tog åt mig.
   Rutger Pärson var mer förvånad över att se henne falla på knä framför honom, än för själva örfilen. Det var inte första gången det hänt att han fått en örfil av en tjej, men tidigare gånger hade det varit skolkamrater som lurat i tjejer att han snackat skit om dom. Den här gången hade han verkligen burit sig ruttet åt, både mot Anna och Sixten.
   – Inte ska du be om ursäkt. Om det är nån som ska göra det, är det väl jag. Den där örfilen har jag verkligen förtjänat, sa Rutger Pärson och rättade till glasögonen som hängde på trekvart. Men varför klappade du till mig? Var det för att jag pussade dig?
   – Nä, för att du ljög för mig, lyckades Annika pressa fram mellan sina darrande läppar.
   – Ljög för dig... om vadå? sa han förvånad. Jag har varit ärligare mot dig än jag nånsin varit förut. Faktiskt.
   Annika tog bort händerna från ansiktet och stirrade på honom. Det sorgsna som fanns i hans ansikte var inte spelat, så mycket kunde hon se.
   – Men jag vet att du har ljugit för mig, sa Annika med en röst som inte längre hade någon skärpa. Du skröt för Sixten att du legat med nån gammal hagga. Ja, en som är mycket äldre än dig i alla fall.
   Rutger Pärson sjönk ihop på mitten som en misslyckad sockerkaka. Allt blev som ett grått töcken för hans ögon och tårarna började ilsket bränna bakom ögonlocken. Därför såg han inte Anna som stod bara några meter ifrån vid uthusknuten. Inte heller Sixten, som hastigt dök upp bakom Annas rygg.
   – Det jag sa till Sixten, var bara skryt, sa Rutger Pärson med trött röst.
   – Bara skryt...?
   – Ja, just skryt. Jag har inget minne av att ha legat med henne. Eftersom jag var full för första och enda gången i mitt liv, kommer jag inte ihåg ett dugg. Jo, att jag var nervös, ja rent av skitskraj. Förresten gjorde hon slut med mig strax efter den händelsen. Och det var ingenting konstigt med det. Allt jag tar mig för med blir det pannkaka av, både när det gäller folk och jobb. Det vilar en förbannelse över mig, den saken är klar. Gå nu är du snäll, annars ställer jag till det för dig också, och det vill jag minst av allt. Du är det mest underbara som hänt mig, och...
   Rutger Pärson röst försvann i en otydlig viskning och han började gråta. Annika slog armarna om hans hals och lade sin kind mot hans. Sakta vaggade hon honom som ett barn.
   Med milt våld drog Sixten med sig Anna runt knuten, för att lämna de båda ensamma.
   – Vad tar du dig till med! fräste Anna ilsket. Begriper du inte att vi inte kan lämna syrran ensam med den där... Hon tystnade när Sixten lade sin hand över hennes mun.
   – Bry dig inte om dom nu, jag måste berätta en sak. Det gäller den där Märta... Ja, Tvåan som ni kallar henne.
   – Henne behöver du inte bry dig om, hon klarar sig själv, snäste Anna. Om jag inte hjälper syrran, kommer den där glasögonormen att ljuga henne full. Du hörde ju själv vad han sa alldeles nyss. Han kommer att snacka omkull henne, sanna mina ord.
   – Det tror jag inte alls. Men däremot tror jag på det han sa till Annika, sa Sixten. Att han drog en vals för mig är väl inte hela världen. Det är lätt gjort att en kille vill briljera lite inför andra och slänga ur sig en sån grej. Jag har själv gjort det en gång, och en kille skvallrade för tjejen. Tänk dig själv hur det kändes, när tjejen ringde till mig och var fly förbaskad.
   – Lagom åt dig.
   – Det vet jag väl. Men det värsta var att jag aldrig sett tjejen. Visste inte ett smack hur hon såg ut. Och som tur var, visste inte hon hur jag såg ut heller. Hursomhelst har jag aldrig gjort om det.
   – Jag undrar vad den där tjejen skulle sagt, om hon vetat om hur du såg ut.
   – Det hade väl inte ändrat på nånting.
   – Joo då, tro mig. Jag vet vilken typ av killar tjejerna snackar om, och du är definitivt en sån.
   – Äsch, sa Sixten och rodnade. Men det var inte mig vi skulle prata om, utan Rutger. Jag tror inte att det är nån risk att lämna dom ensamma. Han är ju inte nån förförartyp precis.
   Anna kunde inte låta bli att le. Rutger Pärson en förförare, det var ju skrattretande. Nää, aldrig i livet! Men hur hade syrran kunnat fastna för en sån ömklig figur. Åke Fläder såg ju ut som en filmstjärna i förhållande till Rutger Pärson.
   – Vad kan hon se hos honom egentligen? sa hon med en röst full av tvivel. Som det lät, var hon till och med beredd att kuckilura med honom.
   – Han måste väl ha nåt visst som hon gillar. Jag gillade ju dig redan från första början. Ja, nästan i alla fall. Vet du om att du kan skrämma slag på killar? Ibland när du är i närheten, känner jag mig precis som Rutger sa att han kände sig, tillsammans med den där porslinsdockan.
   – Och hur känner du dig nu då? sa Anna och det glittrade till i hennes ögon, eftersom nånting nästan omärkligt vidrört hennes ena bröst.
   – Nja, just nu verkar du inte så farlig.
   – Jag märker det eftersom du vågade tafsa mig på tutten, sa Anna och fattade tag i hans hand och drog honom med sig.
   Om hon kastat en blick på Sixten, hade hon sett förvåningen som speglades i hans ansikte. Mysko, tänkte han och lät sig motvilligt släpas iväg av den ivriga Anna. Är hon tankeläsare också. Visst hade han tänkt på hur det skulle kännas att ta på dom, men...
   – Jag vet då inte att jag tafsade på dig, sa Sixten när han äntligen fått mål i mun.
   – Ä, tänk inte på det, sa Anna. Du får göra det.
   – Jaha, sa Sixten och slutade streta emot.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar