söndag 19 april 2020

Nonsensamhällets undergång.

Har slutat förvånas över hur lite folk tänkt framåt. Det har ju inte varit en fråga om någonting kan hända, någonting oförutsett händer alltid. Den långa högkonjunkturen har invaggat både regeringar och invånare i falsk trygghet, alla har räknat med att det bara skall bli bättre. Flyktingströmmen var det första oroande tecknet på att någonting var åt helsike fel med den tid vi lever i, det började bli ohållbart.

Ivriga förespråkare för invandring ägnade inte en tanke åt att vissa orter kunde bli överbefolkade. En del orter som bränts av tidigare optimistiska satsningar på bostäder rev en del av dessa för inte så länge sedan. Kommunledningar blev tagna på sängen av den enorma flyktingströmmen och precis som med skolan ställdes kommunerna inför det faktum att de skulle ta hand om ankommande. Ingen tänkte så långt att invånarna på många orter skulle känna sig överkörda, men så upplevde många det vilket gav SD luft under vingarna.
 
Redan under förra året gick att läsa om att snedfördelningar av rikedomar börjat oroa de rika som  anlitade ekonomiska experter eftersom de insett att kurvan pekade brant utför när det gällde konsumtionen av varor som inte var nödvändiga för människorna. Det hade även blivit för många och för täta uppgraderingar av de tekniska hjälpmedlen för att "vanligt" folk skulle ha råd att hänga med.

Uppgraderingar har varit ett sätt att hålla konsumtionen igång, när de locktonerna inte längre fungerar börjar den nedåtgående spiralen. Men ingen hade räknat med i det närmaste tvärstopp som virusutbrottet orsakade. De stora industrierna med korta lager blev snabbt utan delar och det som skulle spara pengar visade den akilleshäl det varnats för när det gäller kort lagerhållning.

Efter att det här är över sitter både företag och regering med facit i hand som visar hur bräcklig vår globala värld har varit. Nu kan verkligen uttrycket sila mygg och svälja kameler användas för det här kommer att kosta både företag och statskassorna enorma summor som knappt går att överblicka. Räknar man in även det privatpersoner kommer att förlora handlar det om en katastrof utan like.

I samband med hur vårt samhälle omformats finns i dag ett stort antal som frilansar. Dels för att tidningar krymper sin personal men mycket därför att vårt samhälle har förändrats. Vi har fått influensers, personliga tränare, de som håller föredrag om dittan och dattan eller jobbar som konsulter. När vårt samhälle mer eller mindre stängts ner, står de utan uppdrag och därmed en inkomst. Alla dessa har helt enkelt tvingats anpassa sig till den nyliberalistiska drömmen men nu blivit offer för det nonsenssamhälle som skapats.  

 När de för vårt land så viktiga exportföretagen började varsla personal var det på grund av brist på komponenter. Av kostnadsskäl hålls lagren nere så mycket som möjligt, leveranser sker när lagret når en viss punkt. Egentligen har det varit ett system som kan liknas vid går det så går det. Eftersom de offentliga verksamheterna försökt efterapa det privata näringslivet kan man nu se vad det betyder att inte ha ett beredskapslager.

Det här har inte styrts av våra politiskt aktiva utan av tjänstemän, inhyrda konsulter men även lobbyister. Anledningen till det är att våra politiker saknar den kompetens som krävs i en alltmer komplicerad värld som styrs av krafter vi inte har en aning om vem eller vilka de är. När våra politiker ställs mot väggen på grund av någonting oförutsett som inte ens tjänstemän eller konsulter har svar på, uppstår inte bara beslutsångest utan också handlingsförlamning.

De senaste veckorna har allt handlat om saklig information där experter redogjort för händelseförloppet. Men så har då politiker fått säga sitt och som vanligt använt sig av retorik och rent skitsnack vilket gjort många förbannade. Det är inte pratkvarnar vårt land behöver, det är handlingskraftiga kompetenta personer som vet vad de gör och handlar därefter.

Vårt politiskt skapade byråkratiska samhälle står nu inför någonting ingen räknat med, det behövs en storstädning och den måste börjas uppifrån. Det kan aldrig försvaras att byråkrater och administratörer kan ha kvar sina jobb när skaran på golvet av kostnadsskäl skurits ner till ett minimum och nu behöver ökas på. Behovet av nyanställningar av sjukvårdspersonal, lärare och poliser skall därför bekostas med inbesparingar på byråkrater och administratörer.

I den värld som målas upp där Artificiell Intelligens kommer att ta över en stor del av de jobb som görs bakom skrivbord, kommer vår enorma byråkrati och administration ändå att tvingas skäras ner inom bara några år. De politiska makthavarna måste nu ligga steget före i den utveckling som kommer att ske, istället för som tidigare tvingas till brandkårsutryckningar. Ser man till antalet onödiga jobb inom de offentliga verksamheterna kommer inte svenska folket att märka av någon skillnad.
 
Vad som kommer efter är vi lyckligt omedvetna om men kravet från invånarna om ett samhälle där någon har ansvar för det som sker är befogat. Vi kan inte ha bypolitiker som styr den så viktiga sjukvården, det tror jag regeringen upptäckt vid det här laget. Men det borde de gjort för länge sedan när personal sagt upp sig på grund av urusla löner och lika urusla arbetsförhållanden.

Kommer de som sliter inom vården och övriga viktiga verksamheter att få upprättelse, eller kommer allt att återgå till det normala? En del politiker har säkert fått kalla fötter, men de i maktställning har inte hamnat där därför att de är mest kvalificerad utan slickat mest med rövar på de som bestämmer inom partierna.

Politiken kommer att bli tvingad att förändras var det en som skrev i en artikel. men det är svårt att lära gamla hundar sitta vackert. Tyvärr är det så att det blir invånarna som tvingas se till att de försvinner från sina uppdrag. Det är ju vad de politiska partierna inte gjort som skapat SD:s framgång, det som nu händer visar partiets sårbarhet. Även SD:s sympatisörer har säkert fått en tankeställare och insett att en röst på SD kan vara som att hoppa ur askan i elden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar