fredag 19 december 2014

Skatt är betalning för att få saker utförda av det offentliga.

Allt sedan valet har Löfven med all tydlighet visat, att det inte bara är att hoppa in i den politiska dansen, först måste man lära sig stegen. Det har orsakat att han trampat många på tårna och därför blir han nobbad när han bjuder upp till dans. Kan man inte stegen, kan man inte heller föra i en dans.

En som nu tagit mod till sig och bjudit upp till en lustiger dans är Göran Hägglund. Det verkar inte som han ska bli nobbad i alla fall, för de båda allianskompisarna har säkert insett, att som panelhöna får de bara titta på. Skulle inte förvåna om Löfven tar en danskurs över Jul och Nyår, eftersom det är han som vill föra.

Det är på tiden att invandring och flyktingmottagning börjar diskuteras, eftersom en stor del av SD:s väljare inte är rasister enligt allt fler, Man har nu kommit fram till att de bara är oroliga och förbannade över, att inte politikerna lyssnar på åsikter som inte är politiskt korrekt. Men vad är politiskt korrekt egentligen, är det att på alla sätt försöka undvika det som är obehagligt att diskutera?

Visst är invandrings- och flyktingmottagningen ett ekonomiskt problem för vårt land, det kan aldrig bortförklaras. Det som retar folk är att utan att bli tillfrågade, tvingas de ställa upp och vara solidariska med de som har det sämre. Men det resonemanget går inte ihop, det är många i vårt land som lever på fattiggränsen av skilda orsaker. Var finns empatin för alla dessa?

Tydligen har allianspartierna insett att det tar hus i helsike om man försämrar för de invånare som drabbats av arbetslöshet och sjukdom, men lägger miljarder på invandrare och flyktingar som kommer hit. Det är de svaga grupperna som fått stå för solidariteten och fått mindre pengar att överleva på. Den som inte inser vilken tändvätska det är, bör titta på vad som händer i andra länder.

Alla politiker bör se det som hänt (och det kan bli värre) som ett misstroendevotum mot det sätt de politiska makthavarna behandlar människor i vårt land. De försämringar som gjorts för arbetslösa, sjuka och förtidspensionärer (permanent sjukbidrag), är en skam för vårt land. Det är inte mer än rätt att de politiskt aktiva behandlas på samma sätt.

Men politik är tydligen svårt och att välja parti är inte lättare. Det blev inte alls som många gamla trogna S-väljare tänkt sig. Man kan förstå att gamla trogna väljare känner sig besvikna, vad de vill ha är en partordförande som kan hantera svåra situationer, de var ju med redan på Erlanders och Palmes tid. Men sedan har det gått utför, det är svårt att vaska fram en partiledare som har de kvalifikationer som behövs.

Tyvärr verkar det vara samma sak för de andra partierna, det är inga raketforskare precis som styr de politiska partierna. Men för att inte bli helt avklädda, gäller för dem att handplocka smarta medarbetare, som förser dem med fakta och retoriska undanflykter på de papper de bär med sig vid intervjuer och i debatter. Vore ärligare att säga, det här begriper jag inte, men det finns dom som gör det och det är deras svar ni får.

Det är beklagligt att politik mest handlar om vem som klarar sig bäst i debattdueller, när de inte klarar av att omsätta de löften som ges i praktiken. Vad är det som blivit fel inom skolan, vården och omsorgen? För de som jobbar inom verksamheterna anses den administrativa bördan ställt till med mycket elände. Vem är ansvarig för det?

När läkare tillbringar mer tid med administrativa uppgifter än att utföra sitt jobb, borde våra så kallade folkvalda reagerat. Det är ju i grunden enkelt, eftersom samma problem finns inom skolan, vården och omsorgen. Vem eller vilka är i behov av all denna administration? Men kanske viktigast av allt, vem eller vilka har gjort en byråkratisk koloss av de viktiga offentliga verksamheterna?


Att vårt fantastiska politiskt skapade välfärdssamhälle är på väg att ta knäcken på många invånarna har inte våra politiker uppmärksammat. Det är inte bara sjukhuspersonalen, vårdpersonalen och lärarna som går på knäna, samma problem finns även inom många offentliga verksamheter. Ytterst ansvarig för detta är våra politiska makthavare. De borde skämmas, för det här påverkar alla invånare i vårt land.

Det verkar som om ingen tycks ha tänkt på är att dagis, förskolan och uppåt gör barnen skoltrötta redan i åttonde klass. Trots längre skolgång än det en gång var, har dagens elever sämre kunskaper. Man kan säga att skolan gör våra barn till soffpotatisar. Fick reda på av en ung grabb att när läraren var sjuk och de hade en vikarie, fick de titta på en video. Vikarien hade inte kunskaper att kunna hålla en lektion. Ytterst ansvarig för att det blivit så är våra kommunpolitiker, som försöker snåla in på det mesta för att få det att gå runt.

Varför inte titta närmare på alla de politiskt skapade jobb som kostar skattebetalarna pengar? Det är bara att utgå från kostnaden för att de viktiga funktionerna ska fungera, det som blir över ska bekosta riksdagsmäns, byråkraters, kommunal- och landstingsråds samt övriga heltidspolitikers löner. Invånarnas skattepengar ska därför öronmärkas för att pengarna hamnar på rätt plats där de gör nytta.

Som det är i nuläget betalar invånarna fullt pris för en sekunda vara, på grund av de höga kostnader som politiker och vår enorma byråkrati för med sig. Det gäller att invånarna verkligen får valuta för sina pengar, annars får vi se större missnöjesyttringar än de vi nu har sett. Det är inte invånarna som ska göra uppoffringar och ta det sociala ansvaret, det är de politiska makthavarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar